Висенте дел Боске бе избран за национален селекционер на годината 06.01 | 14:29

Йоаким Льов, Берт ван Марвайк и Оскар Табарес допълват петицата

От Николай Драганов

Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) определи Висенте Дел Боске за най-добър мениджър на национален отбор. Признанието за Дел Боске е до голяма степен очаквано, след като през 2010-а година бившият треньор на Реал Мадрид спечели Световното първенство в ЮАР с тима на Испания за първи път в историята на една от най-големите футболни сили на планетата.

Испанецът е събрал актив от 113 точки, които му отреждат първата позиция. Веднага след него се нарежда наставникът на германския национален тим Йоаким Льов, който изведе Бундестима до 3-то място на Мондиала. Немците пък бяха спрени именно от Дел Боске и неговата Испания на полуфиналите, въпреки че преди това 3-кратните носители на Световната титла надиграха и отстраниха категорично гарнитурите на Англия и Аржентина.

На трето място е класиран треньорът на другия финалист Холандия - Берт ван Марвайк. Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес и наставникът на Гана Милован Райевац пък допълват петицата.

Шести е Марсело Биалса (Чили), седми - Фабио Капело (Англия), а осми, девети и десети са съответно Херардо Мартино (Парагвай), Дунга (Бразилия) и треньорът на Черна Гора Златко Кранчар. Хърватинът се представя изключително силно начело на отбора, а Черна гора оглавяват класирането в квалификационната група за Евро 2012 година, в която е и националния тим на България.

Водещи

Най-четени