Възраждането на студентския спорт стартира в Албена 28.08 | 15:26

Днес, в 20:00 ч. в к.к. Албена ще се проведе тържествено откриване на първа Лятна универсиада 2012 по случай възстановяването на университетския спорт

От Мариян Найденов

Днес, 28 август, в 20:00 ч. в к.к. Албена ще се проведе тържествено откриване на първа Лятна универсиада 2012 по случай възстановяването на университетския спорт.

В нея ще вземат участие 380 студенти от 13 университета. На тържественото откриване ще присъстват представители на Министерството на спорта, ректори на висши училища, официални гости. Откриването ще бъде на стадиона пред хотел "Добруджа".

Това е първото събитие, което организира Асоциацията за университетски спорт "Академик", след като лицензът й бе подновен. Той беше отнет заради натрупани задължения вследствие на разцеплението й през 2006 г., когато бе създадена алтернативната Българска асоциация за студентски спорт.

"След много усилия вече има законен университетски спорт, ще се реализира държавният спортен календар, ще се провеждат всички състезания на трите нива - масов спорт, университетски клубен спорт и участия на универсиади и световни първенства.

В лицето на министър Свилен Нейков и неговия екип беше изградена стратегия, как да се възроди АУС "Академик" и отново да изпълнява своите задължения. Нейков направи и невъзможното, за да бъдат решени проблемите", заяви Златко Джуров, председател на АУС "Академик".

Водещи

Най-четени