Възроденият Ботев търси място в историята 08.08 | 11:14

"Канарите" излизат срещу Щутгарт в мач реванш от 3-тия кръг на Лига Европа

От Константин Симидчийски

"Продължаваме да мечтаем" - този познат рефрен отново се чу през миналата седмица, когато българският Ботев надигра Щутгарт в Бургас, но пропусна да го победи. Срещата от третия предварителен кръг на Лига Европа завърши при равенство 1:1, но повечето чисти шансове за гол бяха създадени от футболистите на Станимир Стоилов.

Седмица по-късно дойде време и за втори рунд. Сега задачата е далеч по-трудна, защото Щутгарт приема Ботев на своя "Комтех Арена", като "швабите" очаквано са със статут на твърд фаворит. Срещата е с начален час 21:20, а двубоят отново ще бъде излъчен на живо в ефира на TV7.

Дори и да не достигне плейофите на Лига Европа, отборът на Ботев вече направи достатъчно, за да изпълни с гордост сърцата на своите привърженици.

"Канарите" се завърнаха на европейската сцена след повече от 15 години отсъствие, като воденият от Станимир Стоилов успя да елиминира два съперника - казахстанския Астана и босненския Жрински. Жребият за трети кръг обаче не бе благосклонен към българския клуб, изправяйки го срещу миналогодишния финалист в турнира за Купата на Германия.

Тази седмица обаче започна добре за българския футбол, след като шампионът Лудогорец успя да елиминира сръбския гранд Партизан насред Белград. Готов за подвиг е и Ботев, който в първия мач показа, че разполага с достатъчно класа и аргументи, за да се надиграва с представител на немската Първа Бундеслига.

Треньорът на гостите Станимир Стоилов призна, че Ботев се нуждае и от малко късмет, за да елиминира Щутгарт. И ако в първия мач шансът често бягаше от българите, остава да се надяваме, че този път съдбата ще намигне на пловдивския тим.

Без промени в състава на Ботев

Очаква се Станимир Стоилов да заложи на същите единадесет, които започнаха и в първия мач с "швабите". Хасковският специалист даде почивка на някои играчи в двубоя с Литекс, като не е изключено Валери Домовчийски да намери място сред титулярите. Именно бившият нападател на Левски вкара при равенството 1:1 в Бургас преди седмица.

На вратата на Ботев отново ще започне стабилният Адам Стаховяк, докато Йордан Христов, Силвард Спрокел, Бобан Грънчаров и Веселин Минев ще се грижат за отбранителния вал на "канарите". Томаш Иршак и Борис Галчев отново ще започнат като двойка вътрешни халфове, докато Тодор Неделев, Мариян Огнянов и Ромарио ще помагат на по-изнесения напред Абел Анисе.

Щутгарт без водещия си голмайстор

Наставникът на "швабите" Бруно Лабадия е изправен пред сериозен проблем, свързан със състоянието на босненския таран Ведад Ибишевич

Именно Ибишевич се разписа в мрежата на Адам Стаховяк преди седмица, но за радост на "канарите", има голям шанс нападателят да пропусне реванша.

Ибишевич получи травма при успеха с 2:0 над Динамо (Берлин) в мач от Купата на Германия, като не е напълно изключен от сметките на Лабадия за срещата. Съществува обаче сериозен шанс здравето му да бъде съхранено, а наставникът на домакините да потърси други опции в атака. Нищо чудно сред титулярите да видим ветеранът Какау, който влезе като резерва на "Лазур" в Бургас.

"Бултрасите" на път - отново подкрепа до последен дъх

Най-големият капитал на Ботев несъмнено са неговите верни фенове. Ст. "Лазур" бе изпълнен с привърженици на "канарите" в последните три домакинства на тима, като мощна "жълто-черна" вълна се очаква и днес в Града на Мерцедес.

След като първоначално от Ботев бяха предвидили един рейс за феновете, готови да подкрепят Ботев дори в Германия, стана ясно, че желаещите за това са много повече. Десетки почитатели на "канарите" отделиха средства, за да бъдат близо до своите любимци, като тази вечер "Комтех Арена" ще бъде огласян и от български викове.

Рефер на срещата е Ян Валашек от Словакия.

Водещи

Най-четени