Георгиева, обзета от футболен адреналин, разреши проблема на ЦСКА 15.05 | 15:21

Спортните им бази ще се ремонтират, постигна "комфорт" спортният министър

От iNews.bg

"Във вашето писмо, където адресат съм и аз, вие разтревожени искате срещата следващата седмица, но моята програма следващата седмица е парцелирана, така да се каже, доволно отдавна и понеже въпросите не са от вчера и понеже са сериозни, реших, че по-малкото зло или по-малката некоректност е да ви поканя днес да се случи тази наша среща, вместо да я отложа за след 25–и."

С типичния си стил започна извънредната пресконференция спортният министър Мариана Георгиева с представители на футболния отбор ЦСКА и спортните клубове. Спешната среща бе свикана заради проблемите на клуба със спортните бази. Вчера ЦСКА заплаши с протест, изпращайки отворено писмо до министерството, на което спортният министър се отзова веднага.

"И понеже вие сте, как да кажа, всеки път сте на stand by и сте рицари на тема футбол и спорт, хеле пък на терена Левски ЦСКА, дори когато си говорим за портиерката на някой от стадионите", продължи Георгиева.

Тя бе категорична - държавата има воля да реши въпроса със стадион "Българска армия” и спортните бази "Къро” и "Червено знаме”.

Министър Георгиева пое конкретни ангажименти за ремонтиране на спортните бази "Къро” и "Червено знаме”, след което те да бъдат дадени на лицензираните спортни клубове. Договорено беше да бъде сформирана работна група от юристи на ММС и на ОСК ЦСКА, която да разработи предложение за оптимизиране на закона за правилното използване на спортните имоти. По-рано днес пък стана ясно, че ЦСКА със сигурност ще вземе лиценз за евротурнирите и А група.

"Много ви моля, около Коледа или Нова година зам.-министърът Васил Маринов имаше пространно интервю, където изрева в едно от изреченията отговори, че МВР не иска този стадион. Написаха ми след това писмо – вземете си го, ние сме натрупали милиони задължения", успокои в типично неин стилистичен стил Георгиева.

"Още по-доблестно ще бъде – когато най-напред в МС кабинетът говореше по горещия проблем "Българска армия" и вече наболелият във времето да се реши де юре този проблем, ми извадиха архив назад във времето на целия Преход, който нагнетява проблема на ЦСКА, и ми казаха: Г-жо министър, ще ви дадем архива да видите как е станало при "Герена" и да ви е по-лесно да си свършите работите", възмути се по време на срещата спортният министър.

Георгиева продължи: "Аз се старая всеки ден да бъда много прозрачна и абсолютно доблестна, смятам, че имам шанс, че някаква доволна степен успявам да държа такава линия на прозрачност и доблестност. Нямам различен режим към ЦСКА, Левски, различните клубове."

Опитвайки се да успокои страстите между феновете и представители на ЦСКА по време на срещата, спортният министър заяви: "Искам да ви кажа, че съм в пълно съзнание за високия адреналин на темата футбол, защото той и мене ме обзема от време на време. Адреналинът ме е хващал много яко още отпреди 94-а, от дете, откакто се помня и мене ме хваща адреналинът и ме докосва на тема футбол."

В желанието да се стигне до консенсус, Георгиева апелира: "Моля да ме чувате във всяка дума, за да не стоите във Вашата обида, докато решим въпроса и докато взаимно се почувстваме в комфорт. Аз също не съм в комфорт в това напрежение и в тази обида, която е помпана в годините и сега аз я консумирам. Моля ви много мъжки да слушате и онова, което ви взривява, защото то мен не ме взривява, но мене ме притиска и затова е луфтът в разбирателството ни."

В крайна сметка - до разбирателство се стигна. "Стадион "Българска армия” ще бъде даден на ПФК ЦСКА, но съгласно закона, категорично заяви министър Георгиева.

"Там има утежнения, които ми пречат проблемът да бъде решен с един подпис. Днес не искайте от мен да нося отговорност за нещо, което се е случило преди 30 години. Ще се срещаме, докато решим всички въпроси. Готова съм на всякакви битки в политиката като министър на младежта и спорта, но съм длъжна да го правя според законите в Република България. Ще се боря за спорта, но според законите”.

По време на срещата Георгиева неколкократно заяви, че е поела ангажимента, тези спортни бази да бъдат за спортистите и за спорта.

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов се възползва от възможността по време на срещата със спортния министър и заяви, че предишните правителства нищо не са направили.

През март 2012 г. с решение на Министерския съвет стадион "Българска армия” и базата в Панчарево се дават за ползване на ПФК ЦСКА. Но 1 600 000 лева задължения са натрупани при тези обекти от предишно 10-годишно ползване, които според договора е трябвало още през първата година на отдаването да се признаят като инвестиционна програма. През 2013 г. две последователни комисии констатират, че не са направени никакви инвестиции на обектите, като междувременно са натрупани нови задължения.

Водещи

Най-четени