Германия спечели първото голямо дерби на Евро 2012 09.06 | 23:42

Марио Гомес реализира единствения гол в дългоочаквания сблъсък с Португалия

От Даниел Любомиров

Германия спечели първия си мач на Евро 2012, след като надигра с 1:0 един от основните си конкуренти Португалия в първото голямо дерби от "групата на смъртта".

Марио Гомес вкара 23-ия си гол с националния отбор в 72-ата минута, след като с глава засече центриране от десния фланг на съотборника му в Байерн Джером Боатенг. Този точен удар бе само 1 от трите, които отправиха немците, но се оказа напълно достатъчен за трите точки, тъй като Португалия се отчете с множество пропуски от чисти положения.

Освен двете греди, които удариха иберийците, сериозен пропуск направи резервата Варела, който не можа да преодолее Нойер от идеална позиция за стрелба – на 7 метра от голлинията в 87-ата минута.

Малко преди това центриране на Нани кацна на сглобката на вратата, пазена от стража на Байерн, докато в 45-ата минута бранителят на Реал Мадрид Пепе с глава също нацели горната греда.

Като цяло с пестелив в преден план игрови стил Германия взе своето в мача, като владееше топката много повече от съперника си и стреляше по-често към противниковата врата. Гомес само веднъж уцели очертанията на рамката, пазена от Руй Патрисио, но успя да материализира усилията на съотборниците си и да донесе победата.

Така след като по-рано днес Дания победи Холандия също с 1:0, "червеният динамит" и Бундестима оглавяват класирането в Група В с по 3 точки, докато "лалетата" и иберийците засега са без актив на Евро 2012.

Първо полувреме

Първото опасно положение в срещата бе създадено от новото попълнение на Арсенал Лукаш Подолски, който стреля от 15 метра, но без особени проблеми за вратаря Руй Патрисио.

В срещата преобладаваха грубите единоборства във въздуха, а съдията спести директен червен картон на Елгер Пощига, който по безумен начин влезе с двата крака във вратаря на Германия Нойер при върната топка. Реферът обаче прецени, че нарушението заслужава само жълт картон.

Въпреки че нямаше голове в първите 25 минути, португалците трябваше да бъдат по-доволни от развитието на срещата, защото много по-лесно стигаха до противниковата врата. Роналдо направи няколко запомнящи се отигравания в близост до пеналтерията отляво, но центриранията му не се материализираха в последствие.

След точно половин час игра Лам центрира успоредно на голлинията по земя, а на точката на дузпата непокрит бе Подолски. Неговият изстрел от чистата позиция обаче бе тотално разочароващ и той прати топката високо над вратата.

В 40-ата минута немците сътвориха последния си сериозен пропуск за първата част, след като изградиха постепенна атака през лявото към дясното крило. Топката бе центрирана към Подолски, който я свали за Мюлер, но той от 7-8 метра не можа да намери очертанията на вратата.

В 45-ата минута след центриране от корнер Пепе с глава нацели горната греда, а кълбото тупна на самата голлинията, но не пожела да я премине, след което беше изчистено. Така след първата част двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Второ полувреме

Марио Гомес откри резултата за Германия в 72-ата минута, след като с красив удар с глава засече центриране отдясно на съотборника си в Байерн Джером Боатенг и разпечата вратата на Руй Патрисио -1:0.

Това бе 23-ти гол за нападателя на баварците с националната фланелка на Бундестима, след като той завърши перфектната многоходова атака на сребърните медалисти от Евро 2008. Като цяло след почивката иберийците играеха по-пасивно и отстъпваха в броя на ударите към противниковата врата.

След нулево първо полувреме двата тима изиграха в сравнително по-бавно през втората част, а германците владееха значително повече коженото кълбо. Атаките им по фланговете бяха по-остри, а крилата на Португалия Нани и Роналдо рядко имаха контакти с топката и поради това ефективността на иберийците намаля драстично.

В 77-ата Гомес за малко не реализира втори гол, след като не успя да засече центриране успоредно на голлинията на Мюлер.

Португалците се втурнаха в търсене на изравнителен гол, а Роналдо с коварен изстрел тества класата на Мануел Нойер, но стражът на Бундестима оправда огромното доверие към себе си със спасяване.

В 84-ата пък иберийците удариха втора греда в мача, след като центриране на Нани прелетя над играчите в наказателното поле, Нойер не прецени добре полета на кълбото, а то кацна на сглобката.

Финалният щурм на Португалия пренесе напрежението в наказателното поле на Германия, а Нани в 87-ата минута с далечен изстрел опита да изравни, но кълбото мина покрай гредата.

Секунди по-късно се получи нова критична ситуация в пенала на Бундестима, но резервата Варела провали националния си отбор – той получи удобен пас от друга резерва – Оливейра, но не успя да матира Нойер от 7 метра фронтално срещу вратата.

Така с този голям пропуск приключиха и амбициите на Португалия за нещо повече от минимална загуба в срещата.

Водещи

Най-четени