Героичен Ботев съхрани шансове срещу Щутгарт 01.08 | 22:24

"Канарите" остават непобедени в Европа, завършвайки 1:1 с германския гранд

От iNews.bg

Отборът на Ботев изнесе силен мач, но пропусна да победи германския Щутгарт в първа среща от третия предварителен кръг на Лига Европа. Срещата на ст. "Лазур" в Бургас завърши при равенство 1:1, като българският тим може да съжалява, че не взе аванс преди реванша на немска земя.

"Швабите" откриха чрез попадение на Ведад Ибишевич след почивката, но минути по-късно резервата Валери Домовчийски възстанови равенството. В последните десет минути Ботев имаше два чудесни шанса за победен гол, но удари на Спрокел и Ромарио минаха близо до гредите. Подобно нещо се случи и през първата част, когато изстрел на Тодор Неделев с мъка бе спасен от вратаря Свен Улрих.

Така Ботев не успя да постигне престижен успех над Щутгарт, но воденият от Станимир Стоилов състав може да бъде горд от отличното си представяне срещу "швабите". "Канарите" запазват и добри шансове преди реванша в Германия, който ще се изиграе след седмица. Пловдивчани записаха и пети пореден мач без загуба в Европа през този сезон.

Наставникът на Ботев Станимир Стоилов не направи нито една промяна спрямо състава, който елиминира босненския Жрински Мостар преди седмица. Адам Стаховяк застана под рамката на вратата, докато капитанът Веселин Минев и Йордан Христов заеха позициите на крайни бранители. Бобан Грънчаров и Силвард Спрокел продължиха партньорството си в сърцето на отбраната.

Томаш Иршак и Борис Галчев отново стартираха на позициите на вътрешни полузащитници, докато Тодор Неделев и Ромарио трябваше да нападат по двата фланга на терена. Абел Анисе и Мариян Огнянов отново сменяха местата си на върха на атаката на "жълто-черните".

Наставникът на Щутгарт Бруно Лабадия имаше сериозни кадрови проблеми преди сблъсъка, като сериозна част от титулярните му футболисти не бяха на линия. На разположение обаче бе босненският голмайстор Ведад Ибишевич, който оглави атаката на "швабите" в днешния двубой.

Националният селекционер Любослав Пенев бе заел място на трибуните на ст. "Лазур", като там бе и президентът на БФС Борислав Михайлов. Снощи Михайлов бе и на стадиона в Разград, където донесе късмет на Лудогорец в битката с Партизан.

998444Срещата в Бургас стартира на бързи обороти, като футболистите на Станимир Стоилов се опитваха да пресират максимално именития си съперник. От своя страна играчите на Щутгарт действаха със самочувствие, продължително задържайки топката в свое владение.

В 10' домакините притесниха за първи път германския колос, когато Тодор Неделев се пребори за една топка с футболист на Щутгарт. Новата звезда на българския футбол комбинира с Галчев, чийто силен изстрел обаче срещна тялото на защитник.

Последваха минути на изострена тактическа битка, като двата тима правеха опити да се надиграят, но без да се стига до чисти шансове за първи гол. Това се промени в 25', когато сантиметри разделиха Ботев от първи гол в мрежата на "швабите". Борис Галчев изведе превъзходно Тодор Неделев на стрелкова позиция, като младият халф не се поколеба да стреля. Свен Улрих обаче протегна ръка и с върха на пръстите си изби топката в корнер.

Минута по-късно "канарите" отново поставиха германския си съперник под натиск, но остро центриране на Мариян Огнянов попадна право в ръцете на Улрих.

998447На почивката Станимир Стоилов не извърши промени в състава на Ботев, като "канарите" подновиха игра със същите единадесет футболисти. Втората част стартира с опасност за домакините, но за щастие изстрелът на Тимо Вернер мина покрай гредата. Малко след това Ботев получи шанс да изпълни статично положение от удобна позиция, но Тодор Неделев предпочете да стреля, вместо да центрира.

В 56' Бруно Лабадия извърши първа смяна в състава на Щутгарт, като в игра се появи опитният бивш национал на Германия Какау. Минути след това "швабите" осъществиха опасна контраатака в половината на българите, но Спрокел с добра намеса отрази в корнер.

Постепенно Щутгарт пое инициативата, като немският клуб започна все по-често да се настанява в половината на Ботев. "Жълто-черните" от своя страна изчакваха удобен момент за контраатаки, стоейки добре групирани в задни позиции.

В 68' обаче най-неприятното се случи, а "швабите" откриха резултата. Гостите изпълниха статично положение пред вратата на Ботев, като топката бе изсипана в наказателното поле на домакините. Ведад Ибишевич бе оставен непокрит, а от удобна позиция босненецът нямаше как да сбърка, вкарвайки с глава за 0:1. Веднага след попадението Станимир Стоилов извърши и първа промяна в своя стартов състав, като Валери Домовчийски зае мястото на Мариян Огнянов.

998445Допуснатият гол сякаш смути футболистите на Ботев, защото в 71' Щутгарт бе близо и до второ попадение. Даниел Швааб се включи в атаката на немците и изникна на стрелкова позиция, но диагоналният му удар мина покрай гредата.

Събитията бързо се пренесоха пред вратата на Щутгарт, а в 73' трибуните на "Лазур" изригнаха в един глас. Ромарио отправи бомбен удар към Свен Улрих, а стражът на "швабите" с мъка парира изстрела. Топката обаче се озова право в дебнещия Валери Домовчийски, който с едно докосване осъществи успешна добавка и възстанови равенството - 1:1.

Гостите опитаха да отговорят светкавично, но Адам Стаховяк спаси "канарите" от втори гол. Резервата Максим засече отблизо центриране на Траоре, но полският страж на Ботев успешно изби с крак, спасявайки мрежата си.

Емоциите на "Лазур" се нагорещяваха с всяка следваща минута, а в 81' отново сантиметри разделиха Ботев от попадение. Ромарио изведе Спрокел на добра позиция в наказателното поле на Щутгарт, но холандският бранител не бе точен с левия крак, пращайки топката близо до страничната греда.

Пет минути по-късно Ботев отново притисна Щутгарт до стената. Тодор Неделев проби по десния фланг и центрира, а Ромарио стреля от движение с десния крак. Ударът на нападателя обаче мина на сантиметри от дясната греда на вратата.

Водещи

Най-четени