Григор Димитров записа първа победа на "Ролан Гарос" 29.05 | 15:52

Българинът се класира за втори кръг в Париж, след като надделя категорично над американеца Доналд Йънг

От iNews.bg

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за втори кръг на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос", след като днес хасковлията премина успешно през американеца Доналд Йънг, побеждавайки го в три части - 7-6(3) 6-1 6-1 за около 2 часа игра.

През миналата година Гришо дебютира в Париж, но още в първия кръг претърпя поражение в три сета от представителя на домакините Жереми Шарди. Този път жребият изправи Димитров срещу световния №51 Доналд Йънг, а представянето на Григор бе далеч по-различно спрямо това от миналата година.

По този начин българинът ще добави 45 точки към актива си в световната ранглиста на ATP, а във втори кръг ще се изправи срещу представителя на домакините Ришар Гаске. Французинът надделя в три сета над естонеца Юрген Зоп и продължи напред. До този момент Гришо и Гаске са играли само веднъж помежду си, като това се случи през миналата година в Дубай. Тогава Гаске постигна победа с 6-2 6-4.

До днес Григор Димитров и Доналд Йънг се бяха изправяли два пъти един срещу друг, като и двамата имаха по един записан успех. За последно Димитров и Йънг играха на турнира на твърди кортове в Мемфис, където американецът записа победа с 2-1 сета. Днес обаче Димитров записа реванш на далеч по-сериозна сцена.

Двубоят започна с разменени подавания в първия сет, а при 3-3 Григор Димитров осъществи първи пробив в мача. Българинът дръпна с 4-3, а в последствие и затвърди пробива за 5-3. При 5-4 Димитров вече сервираше за спечелване на първата част, но точно в този момент Йънг върна пробива и възстанови равенството - 5-5. Стигна се до тайбрек, където хасковлията бе по-ефективен и спечели със 7-3, което му осигури предимство в сетовете.

Вторият сет се оказа коренно различен от първия, а българинът наложи абсолютна доминация на корта. Геймовете се нижеха един след друг на сметката на Григор, като в един момент се стигна до 5-0 в полза на българския представител. Йънг върна един гейм за 5-1, но Григор бързо затвори втората част, повеждайки с 2-0 сета.

Оттук-нататък за Доналд Йънг вече бе много трудно да се върне в мача, като още в началото на третия сет Григор Димитров записа нов пробив, който в последствие затвърди за 2-0. Макар и с много усилия, американецът спря устрема на Гришо и спечели подаването си за 1-2, но това бе последвано от гейм на нула за Григор. В следващия гейм американецът съвсем се предаде и отново загуби подаването си, което бе последвано от нов гейм на хасковлията за 5-1 в третия сет.

Тук Доналд Йънг вече сервираше за оставане в мача, но американецът отново нямаше отговор на корта, оттегляйки се при 7-6 6-1 6-1 в полза на българския представител.

Водещи

Най-четени