Григор Димитров изигра последния си мач за годината 31.10 | 17:48

Българинът отстъпи на Хуан Мартин дел Потро на "Мастърс"-а в Париж

От iNews.bg

Григор Димитров остана на крачка от ¼-финалите на турнира от сериите "Мастърс” в Париж, след като днес тенисист №1 на България отстъпи с 1-2 сета на световния №5 Хуан Мартин дел Потро от Аржентина.

Българинът спечели първата част на двубоя, но отстъпи в следващите две за крайното 6-3 3-6 4-6 в полза на бившия шампион от US Open. Така Григор не успя да повтори най-доброто си постижение от "Мастърс” турнири, а именно - достигането на ¼-финалите в Монте Карло тази година.

Това бе и общо втори мач между Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро до този момент. Балансът е в полза на аржентинеца, който има две победи от два мача над хасковлията. Григор достигна ⅛-финалите с победи над Микаел Льодра и Фабио Фонини, но днес малко не му достигна срещу един от най-силните тенисисти в света.

Ключов за крайния успех на Дел Потро се оказа деветият гейм в решаващата трета част. Тогава Димитров сервираше при резултат 4-4, но хасковлията допусна първи пробив в сета. При 5-4 аржентинецът вече подаваше за крайния успех и не сбърка, осигурявайки си класиране напред.

За Григор Димитров това бе и последен мач за този сезон. Може да се каже, че българинът се представи отлично през 2013 година, като освен многото подобрени рекорди, Гришо завоюва и първата си ATP титла на турнира в Стокхолм. Българинът премина и границата от един милион долара, спечелени от наградни фондове. Имаше и лоши резултати, но едва ли хасковлията може да бъде недоволен, когато тегли чертата и направи анализ на постиженията си.

Ракета №1 на България приключва сезон 2013 под номер 23 в света, което е и абсолютен рекорд за родния мъжки тенис.

Сблъсъкът между Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро стартира с размяна на няколко гейма, преди българинът да пробие подаването на аржентинеца. До края на сета Гришо сервира безупречно и поведе с 1-0.

Втората част обаче не се разви никак добре за хасковлията. Гришо на два пъти се измъкна при няколко брейкбола за Дел Потро, но на третия път световният №5 проби и взе аванс в сета. До края на частта Дел Потро осъществи и още един пробив, преди да затвори сета в своя полза.

Третата част протече изключително равностойно, като двамата тенисисти не се пробиха нито веднъж в течение на цели осем гейма. При 4-4 обаче настъпи решителният момент в двубоя. Григор се пропука при свой сервис и позволи на аржентинеца да сервира за спечелване на мача. Дел Потро не сбърка и сложи точка на спора, класирайки се за 1/4-финалите с крайното 3-6 6-3 6-4

Водещи

Най-четени