Григор Димитров на полуфинал на двойки в Маями 29.03 | 07:22

Този път жертви на Гришо и Фредерик Нислен станаха опитните Томи Хаас и Ксавие Малис

От Мариян Найденов

Григор Димитров и партньорът му Фредерик Нилсен записаха нова впечатляваща победа при двойките на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Този път пред българо-датския тандем глави преклониха опитните Томи Хаас и Ксавие Малис, победени с 6:4, 2:6, 10:7.

Така Гришо и Нилсен се класираха за полуфиналите, където ще се изправят срещу осмите поставени Мариуш Фирстенберг и Марчин Матковски. Двамата поляци са едни от основните претенденти за титлата, а във визитката си имат 13 титли и 21 загубени финала като дует.

Мачът с поляците е днес и засега се знае, че ще започне не по-рано от 22:00 часа българско време, но не и на кой корт ще се играе. Вариантите са два - или на Централния корт, или на корт номер 1, като всичко зависи от продължителността на другите мачове и решението на организаторите.

За Григор Димитров това е трети полуфинал на двойки в досегашната му професионална кариера, след като през 2011 г., заедно с Андреас Сепи, достигна до финал в Ийстбърн, а в началото на тази година с Кей Нишикори направиха това в Бризбейн, но тогава контузия на японеца не позволи полуфиналът да се изиграе.

Иначе победата над Хаас и Малис не дойде никак лесно. Двубоят започна чудесно за Гришо и Нилсен, които дръпнаха с 3:0 гейма, но след това допуснаха противниците им да стигнат до равенство за 4:4. Стигна се до 5:4 в полза на българо-датския тандем и нов много важен пробив, който бе с цената на успеха в първия сет.

Втората част премина изцяло под диктовката на германо-белгийския дует. Те на два пъти пробиха подаването на Гришо и Нилсен, за да затворят сета с 6:2, вкарвайки мача в шампионски тайбрек.

В него ситуацията на корта се премени коренно, като Димитров и Нилсен бяха тези, които диктуваха темпото. Те първо поведоха със 7:3, а след това и с 9:5, осигурявайки си пет поредни мачбола. Хаас и Малис успяха да отразят три от тях за 9:7, но при четвъртия Гришо и Нилсен не сбъркаха и затвориха тайбрека, а с това и мача.

След тази победа Григор Димитров и Фредерик Нилсен ще си разделят чек за 57 640 долара, а всеки от тях ще спечели по 360 точки за ранглистата на двойки. С тях 21-годишния хасковлия, който в момента е 186-и, ще регистрира скок с около 80 места, приближавайки се до дебют в топ 100.

Водещи

Най-четени