Григор Димитров остава на прага на топ 10 в света 02.02 | 13:45

В топ 4 отново се наместиха обичайните заподозрени

От Даниел Любомиров

След като завърши първия за годината турнир от Големия шлем Australian open, дойдоха и промените в челната десетка на АТР.

Григор Димитров не успя да защити 360-те си точки, които спечели през миналата година и с отпадането си на 1/8 финал от бъдещия финалист Анди Мъри, българинът ще вземе само 180. Това обаче няма да го смъкне в ранглистата и той остава на прага на Топ 10, само на 500 точки от Давид Ферер.

Новак Джокович продължава да води класацията, но вече има доста по-комфортен аванс пред втория Роджър Федерер. През миналата година Джокера отпадна на ¼-финалите, но с триумфа през тази година той си осигури 1660 точки и вече преднината му е 3 800 пункта.

Трети остава Рафаел Надал, въпреки, че загуби много точки с отпадането си на ¼ финалите, а Анди Мъри се завърна в Топ 4. след като игра финал в неделя. По този начин квартетът, познат като "Голямата четворка" отново окупира челните позиции, като това се случва за първи път от 2013 година.

Кей Нишикори остава под №5, а Милош Раонич се изкачва с две позиции и вече е шести. Миналогодишният шампион на Австралия Стан Вавринка загуби цели пет позиции с отпадането си на ½-финал и се намира на деветата позиция. Благодарение на отпадането на швейцареца, Марин Чилич се изкачи с една позиция, въпреки че не взе участие в турнира заради контузия.

Давид Ферер допълва десетката, а веднага след него е Григор Димитров.

Втората ракета на България Димитър Кутровски се смъкна със 17 позиции и вече е под №360.

Днес излезе и класацията на WTA, като промяна в Топ 4 няма. Уилямс остава №1, Шарапова е на 1500 точки зад нея, а Симона Халеп и Петра квитова допълват квартета. Цветана Пиронкова е на 50-то място, след като отпадна във втория кръг на Australian Open.

Водещи

Най-четени