Григор Димитров отпадна безславно от Уимбълдън 02.07 | 08:52

Мощният казахстанец Александър Бублик взе важните точки в оспорваната битка и така се налага нашето момче да си събира багажа от Лондон

От iNews.bg

Нашият топтенисист Григор Димитров напусна Уимбълдън. Първата ни ракета загуби от Александър Бублик след изключително оспорван сблъсък и 4-6 6-7(6) 6-7(4).

И двамата показаха завидно постоянство в мач, в който видяхме само един пробив. Макар Димитров да имаше леко предимство в разиграванията, началният удар на Бублик работеше фантастично във важните моменти – 34-те му аса бяха с ключово влияние върху крайния резултат.

Най-добрият ни тенисист със сигурност има много позитиви, които може да извлече от демонстрираната форма – записа 37 уинъра и 25 непредизвикани и показа много добър тенис срещу опасен опонент. Често срещаните спадове на концентрация отсъстваха и само сервирането на противника му направи разликата.

Началото бе по-добро за българина, който взе откриващото си подаване на 0 и благодарение на слайс бекхенда си стигна до 40-40 в това на опонента си. Брилянтна къса и солиден сервис спасиха казахстанеца от пробив.

Последваха неприятности за Димитров – при 15-30 бе преодолян на мрежата и трябваше да се справя с два поредни брейкбола. Първият беше спасен с добра защита и успешно контрирано излизане на мрежата на противника му. Двойна грешка обаче отбеляза първия пробив в мача – 1-2.

Следващото подаване започна спокойно за първата ни ракета, но нова двойна грешка доведе до дюс. Последва неубедително излизане на мрежата и Бублик получи нов брейкбол. Григор се спаси, но впоследствие сгреши и се върна в същата ситуация. Много добра къса топка отвори корта пред българина и той отново се измъкна, а повторение на същото изпълнение го изведе до 2-3.

Казахстанецът играеше по-прецизно, записвайки повече уинъри и по-малко грешки, макар и нивото на най-добрия ни тенисист да не бе лошо.

Двамата поддържаха сходно ниво до края на сета и взимаха подаванията си без особени проблеми. Сервирайки за затварянето на първата част, Бублик допусна двойна грешка за 30-30, но ас му донесе сетбол. Сеченият бекхенд на Димитров свърши добра работа и изненада казахстанеца, което доведе до дюс. Брилянтен минаващ удар по линията донесе брейкбол за Григор, но възможността отмина бързо след нов ас на Александър. Началният удар на световния №38 работеше добре във важните моменти и му помогна да спечели първата част с 6-4.

Във втория сет бившият №3 сервираше пръв. Поведе с 40-15, но двойна грешка и силен ретур направиха резултата равен. Все пак този път не се влезе в дълъг гейм, българинът успя да довърши започнатото и да поведе с 1-0.

При 30-30 в ответния гейм мрежата спаси Бублик от брейкбол, а поредната красива къса в мача изравни геймовете – 1-1.

При 2-3 казахстанецът изостана с 0-30, но три поредни първи сервиса му помогнаха да обърне. Все пак добра комбинация от дълбок ретур и форхенд уинър запазиха Димитров в гейма още за кратко – без да се стигне до пробив.

Българинът играеше много силно през втората част, но опонентът му сервираше безупречно и до 5-5 вече бе отбелязал 21 аса в мача. В единадесетия гейм на сета Бублик се добра до 30-30 след добра защита. Не успя обаче да надгради и трябваше да сервира, за да стигне до тайбрек. Успя да го стори без трудности.

Григор започна с допуснат минипробив след бекхенд в мрежата. Бързо поправи грешката – получи шанс да играе на втори сервис на опонента си, пласира дълбок ретур и завърши със смач – 1-1. Следващото разиграване бе може би най-доброто в срещата – бекхенд слайсът на българина принуди Бублик да търси къса. Димитров стигна до нея и отговори със своя такава, а впоследствие излезе победител и от размяната на ударите в близост до мрежата, за да завърши със смач за 2-1. Равенството бе възстановено, след като първата ни ракета не успя да намери добре топката в следващата точка. Първият начален удар на казахстанеца изчезна и това бързо се отрази на резултата – най-добрият ни тенисист беше по-добър в разиграванията и поведе с 4-2. За жалост, загуба на концентрацията и непредизвикана грешка отново върна паритета. Поредният мощен форхенд на Бублик по диагонала му освободи корта и при 6-5 той стигна до сетбол. Григор сервираше и успя да пласира серия от добри удари в близост до линиите, което го запази във втората част. Слайс в мрежата обаче даде нов сетбол на Александър – този път на негов начален удар. Минаващ удар сложи точка на спорта в тайбрека – 7-6(6).

Първата ни ракета не позволи на разочарованието да понижи нивото му и с чудесно придвижване по корта стигна до брейкбол още в първото подаване на опонента си в третата част. Не успя обаче да стигне навреме до поредната скъсена топка на Бублик и пропусна шанса. Двойна грешка откри пред него нов такъв, но само за да бъде последвана от 25-ия ас на Александър. Добро обжалване помогна на Димитров да получи нов брейкбол, но мощен втори сервис и добро стоп воле спасиха отново Бублик. Двойна грешка донесе точка за пробив №4 в гейма, но и тя беше последвана от ас. След над 9 минути казахстанецът поведе с 1-0.

При 1-2 Димитров срещна проблеми. Бублик записваше много уинъри, а форхендът му по диагонала продължаваше да предизвиква проблеми. Стигна се до брейкбол, но дойде време за третия ас на българина. Беше последван от двойна грешка, но и този път Григор се измъкна. Ас №4 и ретур в аут сложиха край на гейма.

Двамата се справяха безупречно в подаванията си до 6-5, когато първата ни ракета трябваше да сервира за оставане в мача. Двойна грешка направи резултата 0-30, но разликата бе намалена с бекхенд уинър. Бублик бе близо до два мачбола, но бекхендът му по правата излезе малко в аут. Димитров поведе и си осигури поне тайбрек.

В него началото бе по-силно за българина, който поведе с минипробив и 4-2, преди опонентът му да успее да го надиграе от основната линия за 4-3. Бублик обърна до 5-4 и бекхенд уинър по правата му донесе два поредни мачбола. Още първият бе реализиран.

Водещи

Най-четени