Григор Димитров - първият българин на полуфинал на турнир под егидата на ATP 15.06 | 18:44

21-годишният хасковлия пише история на "Куинс Клъб" в Лондон

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава да пише история, след като днес записа най-големия успех в историята на родния тенис като стана първият българин, достигнал до полуфинал на турнир под егидата на ATP.

Това се случи, след като 21-годишният хасковлия стигна до пълен обрат срещу 203-сантиметровия гигант Кевин Андерсън (ЮАР) на турнира в "Куинс Клъб" в Лондон с награден фонд 625 000 евро. Южноафриканецът спечели първия сет с 6:4, но след това преклони глава пред страхотния тенис на Григор Димитров, губейки следващите две части с 6:4, 6:3.

След тази историческа победа българският тенисист си гарантира 25 940 евро от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, благодарение на които ще се изкачи с няколко места в класацията на ATP.  С този успех Гришо също така изравни баланса в срещите си с този съперник, като той вече е 2:2.

В опит за пръв път в кариерата си да достигне до финал на турнир от ATP, Гришо ще спори с победителя от срещата между Давид Налбандиян (Аржентина) и Ксавие Малис (Белгия), които играят по-късно днес.

Срещата започна равностойно, като всеки от двамата тенисисти съумяваше да спечелим подаването си в първите осем части - 4:4, като Гришо бе този, който по-трудно вземаше геймовете си, въпреки че имаше възможност за пробив в третия гейм, но не успя да се възползва от нея.

Южноафриканския гигант постоянно държеше Григор под напрежение със сервиса си, който ставаше все по-силен със всеки следващ гейм. Така се стигна до десетата част, в която Андерсън стигна до два сетбола при подаването на Гришо и се възползва още от първия, за да затвори първия сет с 6:4.

Кевин Андерсън продължи да вкарва безпощадния си първи сервис и през втората част, като без проблеми спечели подаването и поведе с 1:0, а точно в този момент срещата бе прекъсната заради дъжда, който започна да вали над корта.

Дъждът бързо спря и мачът бе подновен, а след прекъсването Григор Димитров успя да спечели сервис гейма си и изравни - 1:1. Сервисът отново помогна на Андерсън да поведе с 2:1, а при 30:0 за Гришо в следващия гейм, играта бе спряна за втори път от паднал на корта дъжд. След като мачът бе подновен, българинът бързо спечели подаването си, а в следващия гейм стигна и до пробив, за да поведе с 3:2. След това двамата тенисисти печелеха подаванията си, а сетът отново бе решен с един пробив, но този път в сметката на Григор Димитров за 6:4 и равенство в резултата - 1:1.

Третата решителна част се разви по сходен сценарий с втората, но без да бъде прекъсвана от дъжд. Гришо и Андерсън печелеха геймовете си до 2:2, след което българинът нанесе своя удар, пробивайки за втори път съперника си в мача, за да поведе с 3:2, а след това спечели и подаването си за 4:2. Стигна се до 5:3, а Андерсън сервираше за оставане в мача. Последва маратонски гейм, в който Гришо стигна до няколко възможности за пробив и в крайна сметка успя да се възползва от една от тях, за да се класира за първия си полуфинал в турнир от ATP след 2 часа и 3 минути игра.

Междувременно нашият сънародник вече се класира на Олимпиадата в Лондон, макар това да не е потвърдено официално от Международната тенис асоциация (ITF). Григор е номер 72 в света в момента, като на олимпийския тенис турнир влизат първите 56 в ранглистата. Има обаче някои ограничения - за най-големите държави в света (Испания, Франция, САЩ и т.н.) не могат да участват всички тенисисти, независимо че имат достатъчно предно класиране в ранглистата. Освен това условие за влизане на Олимпийските игри е и изиграването на определен брой мачове в отборния турнир Купа "Дейвис" през последните две години.

Според изчисления на iNews, 17 души пред Григор не могат да вземат участие на Олимпиадата или заради запълнена квота на страната си, или заради липса на достатъчно участия на Купа "Дейвис", но това ще бъде потвърдено от ITF в края на месеца.

Водещи