Гришо на полуфинал след страхотен обрат над Багдатис 15.02 | 16:14

Българинът постигна победа в трисетов трилър над партньора си на двойки

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за петия си полуфинал в професионалния тенис, след като се наложи с 6:7(5), 7:6(0), 6:3 в трисетов трилър над партньора си на двойки Маркос Багдатис (Кипър) на силния турнир от сериите ATP 500 в Ротердам (Холандия) с награден фонд 1 575 875 евро.

Двубоят бе изключително драматичен и изпълнен с обрати, но Гришо показа железни нерви и непримирим характер, за да стигне до пълен обрат, след като загуби първия сет.

Така Димитров затвърди доброто си представяне в Ротердам с нова чудесна победа, като тя бе под номер 3 над добрия му приятел извън корта Багдатис от 4 изиграни мача помежду им.

Освен място на полуфиналите, Гришо си осигури 180 точки за ранглистата на АТР и 65 150 евро от наградния фонд, а следващият му съперник ще бъде победителят от двубоя между Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) и Ярко Ниеминен (Финландия), които играят по-късно днес.

Срещата започна с предимство на сервиращите и двамата тенисисти си размениха по няколко гейма, като никой не успяваше да стигне до точка за пробив, а в един момент Гришо и Багдатис печелеха сервис-геймовете си на нула.

Първи до възможност за пробив стигна Григор Димитров, а това се случи в осмия гейм, когато той поведе с 40:30. Багдатис обаче успя да да се измъкне, а малко след това отрази още една точка за пробив в подаването си.

В следващите геймове българинът и кипърецът нямаха проблеми при задържането на подаванията си и така се стигна до 6:6, при което изходът от първия сет трябваше да се реши след изиграването на тайбрек.

В него Багдатис поведе с 3:1 след минипробив и непредизвикана грешка на Гришо. След това кипърецът увеличи преднината си на 5:2, Димитров успя да доведе нещата до 5:4, но Багдатис вкара два много добри сервиса и печелейки едно маратонско разиграване, успя да затвори тайбрека със 7:5 точки, повеждайки с 1:0 в сетовете.

Подобно на първата, и втората част започна с предимство на сервиращите. Стигна се до 2:2 и сервис на Багдатис, при което Димитров притисна максимално своя противник. българинът поведе с 30:0, а след това стигна до точка за пробив при 40:30, после и до още една, при която вече нямаше прошка за кипъреца и Гришо реализира първия пробив в мача.

След това българинът затвърди пробива си, повеждайки с 4:2. Малко по-късно обаче Гришо на свой ред допусна пробив в подаването си, като Багдатис демонстрира убийствена ефективност, достигайки до него при първата си възможност в мача и така изравни резултата на 4:4. До края на сета, двамата не допуснаха изненади и печелеха уверено сервис-геймовете си и така втората част също трябваше да се реши с тайбрек.

Този път обаче Григор Димитров беше безмилостен, като не даде дори точка на съперника си, отнасяйки го със 7:0, за да изравни резултата в сетовете.

Третата решителна част започна по възможно най-добрия начин за 21-годишния хасковлия, който проби Багдатис още при първото му подаване, а след това затвърди пробива си и поведе с 3:0, преди кипъреца да успее да спре серията му.

На корта се водеше битка за всяка топка, а Гришо отрази точки за пробив в два от следващите си сервис-геймове. Стигна се до 5:2, при което Димитров имаше мачбол, но Багдатис успя да се измъкне. Българинът обаче не трепна при подаването си и затвори сета с 6:3, а с това и мача, класирайки се за първи път на полуфинал на турнир от категорията АТР 500.

Водещи

Най-четени