Гришо обърна французин на старта в Париж 29.10 | 14:10

Димитров се наложи с 6:7(5), 6:3, 6:3 над Микаел Льодра

От Мариян Найденов

Ракета номер 1 на България Григор Димитров започна с победа участието си на последния за годината турнир от сериите "Мастърс" в Париж с награден фонд 3.2 милиона евро. 22-годишният хасковлия стигна до пълен обрат срещу представителя на домакините Микаел Льодра след успех със 6:7(5), 6:3, 6:3.

Така Гришо си осигури 17 940 евро от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а във втория кръг ще срещне поставения под номер 16 италианец Фабио Фонини.

Българинът влезе в мача вихрено, печелейки първото си подаване на нула. Последва бърз гейм и на сметката на Льодра, а след това Димитров поведе с 2:1 отново след гейм на нула.

В четвъртия гейм Гришо стигна до първата си възможност за пробив, повеждайки с 40:30, но след невероятно разиграване французинът успя да се измъкне, а след това и да спечели подаването си, изравнявайки резултата - 2:2.

Двубоят продължи с предимство на сервиращите, като двамата тенисисти печелеха уверено подаванията си. В първите пет гейма Григор Димитров даде едва една точка на съперника си при свой сервис.

За съжаление на българина в 11-ия гейм той загуби концентрация и допусна две поредни двойки грешки и две непредизвикани такива, с което подари подаването си на французина и той стигна до първия пробив в мача, повеждайки с 6:5.

После обаче нервите и на Льодра не издържаха и той направи двойна грешка, а след това не успяваше да вкара първия си сервис. Григор се възползва по най-добрия начин, връщайки пробива, за да вкара сета в тайбрек.

В него българинът поведе с 4:3 след минипробив, а после и с 5:3, но след това съперникът му реализира четири поредни точки, с които затвори първия сет след 41 минути игра.

Втората част започна с маратонски гейм, в който Димитров поведе с 40:15, осигурявайки си две възможности за пробив, но за съжаление Льодра спаси и двете, а след няколко равенства успя да измъкне и подаването си. Гришо изравни след гейм на нула, а в следващия дръпна с 40:0. Българинът пропусна първите два брейкбола, но при третия нямаше прошка и Димитров поведе с 2:1 след втория си пробив в мача.

Гришо затвърди пробива си за 3:1, а при 5:3 Льодра сервираше за оставане в сета. Французинът поведе с 40:15, но Димитров показа характер и след няколко добри разигравания и грешки на съперника си, успя отново да го пробие, изравнявайки резултата в сетовете след 6:3.

Българинът започна третата част с гейм на нула, а при подаването на Льодра стигна до възможност за пробив, но французинът за пореден път се измъкна. Двубоят продължи гейм за гейм, а при 2:2 Гришо мина през Ада, за да задържи подаването си, но след няколко равенства все пак успя и поведе с 3:2.

В следващия гейм Димитров поведе с 40:0, осигурявайки си три поредни шанса за пробив. Французинът спаси първите два, но след това изкара топката в аут и така Гришо проби подаването му, повеждайки с 4:2, а след това нямаше проблеми при сервис гейма си за 5:2, принуждавайки съперника си да сервира за оставане в мача.

Льодра успя да се задържи в сета, но след това Григор затвори мача по шампионски - с гейм на нула, за да се поздрави с успеха след 6:3 в третия сет.

Водещи