Гришо отново в светлината на прожекторите в специално видео на ATP 30.04 | 14:00

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) пусна специално видео за българския талант, част от поредицата "ATP World Tour Uncovered"

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приковава все по-често вниманието на фенове и специалисти с изявите си на корта. Това накара официалния сайт на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) да направи специално видео за българския талант, част от поредицата "ATP World Tour Uncovered".

В него впечатленията си за 21-годишния хасковлия споделят шампионът от "Уимбълдън" Рихард Крайчек и ТВ коментаторката Марсела Мескер. Самият Григор също споделя интересни неща от досегашната си кариера.

Още като изгря при юношите преди 5 години Григор Димитров е в светлините на прожекторите. Като един от най-интересните тенисисти, които са се появявали в последните години, очакванията към младия българин са големи. Това е натиск, с който той трябва да се справи", започва коментарът на ATP за първата ни ракета.

"Григор Димитров е голям талант от години, откакто на 17 спечели "Уимбълдън". Той има всички предпоставки да диктува модата в големия тенис в следващите 10 години, смята журналистката и ТВ коментатор Марсела Мескер.

Мисля, че юношеският тенис е стъпка към този при големите момчета. Готов съм да играя на най-високо ниво и вече не мисля за юношеските си години. Сега най-важното е това, което се случва в момента и всеки следващ мач. Състезавам се с всякакви тенисисти - по-големи, по-бързи, по-опитни", добавя Григор Димитров.

"Талантът не е единственото нещо, което може да те изведе до върха, така че той трябва да намери своя път. Мисля, че в момента Григор се справя много добре. През последната година и половина той работи много по-професионално. Влезе в топ 100, вече е в топ 50 и го направи толкова лесно. Показа, че има потенциала, но сега вече има и манталитета", бе мнението на шампиона от "Уимбълдън" през 1996 г. Рихард Крайчек за българския талант.

"В професионалния тенис има много напрежение и то ме кара да играя по-добре и по-добре и разбира се да виждам нещата по различен начин", казва още българският тенисист.

Голяма част от прогреса на Димитров се дължи на това, че се обгражда с правилните хора. В момента той е в Швеция, където работи с бивши професионални тенисисти от тази горда тенис нация, продължава коментара на ATP.

"Винаги помага, когато си се обградил с правилните хора. Тогава нещата се случват много по-бързо и ги правиш по различен начин. Разбира се, следваш инстинктите си и търсиш начин да отбележиш прогрес. Разбираш какво ти носи успех и гледаш да правиш нещата по този начин", така Григор Димитров коментира новите си шведски треньори.

Всички признаци сочат за един млад мъж на прага на големия пробив. В началото на 2013 г. Григор достигна до първия си АТР финал на сингъл. Това се случи на турнира в Бризбейн, а негов противник бе Анди Мъри.

"Всъщност след всеки мач се чувствах доста уверен и знаех, че по всяка вероятност ще срещна Мъри, ако продължавам да играя така. На финала беше тежко, а той демонстрира чудесен тенис и се видя защо спечели турнир от Големия Шлем. Той е много голям боец и за мен бе истинско удоволствие да играя на това ниво с него", припомни си първия си и засега единствен ATP финал Гришо.

След турнира в Бризбейн е ясно, че заедно с амбицията, Григор вече има и вярата, че може да направи тази допълнителна стъпка и най-накрая да триумфира с титла.

"Определено една от целите ми е да спечеля титла и няма никакво значение на кой турнир ще се случи това. За мен това ще бъде нещо голямо. Опитвам се да бъда готов на 100% за всеки турнир и всеки мач. Разбира се, ако печеля, класирането в ранглистата само ще дойде от само себе си", казва още хасковлията, който скоро ще навърши 22 години.

"Хубавото на тениса е, че ако играеш добре, целите ти могат да се променят всеки ден. Винаги има следваща седмица и следващ турнир, на който да подобряваш нивото си и в това се крие красотата на нашия спорт", завършва Григор Димитров.

Видеото "ATP World Tour Uncovered", посветено на Григор Димитров може да видите в Sporta.bg.

Най-четени