Гришо отново в топ 70, Димитър Кузманов с рекорд в класацията на ATP 17.10 | 11:13

Най-голям прогрес в световната ранглиста бележи Димитър Кузманов, който скача с цели 23 места до номер 925, което е и личен рекорд в кариерата му до момента

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се завърна в топ 70 на световната ранглиста, след като се изкачи с две позиции в тазседмичната класация на ATP и е на 70-о място в света.

За да запази позицията си в ранглистата обаче българинът ще трябва доста да се потруди, защото има да защитава 75 точки от миналогодишното си участие на чаланджър в Орлеан. За да направи това Гришо ще трябва да достигне поне до полуфиналите на започващия днес турнир в Стокхолм.

Надпреварата в шведската столица е с награден фонд от 600 000 евро, съперник на българина в първия кръг на надпреварата е американецът Райън Суитинг, който се намира под номер 66 в ранглистата на ATP. Срещата между двамата е във вторник, а днес следобед ще се разбере и от колко часа е, след като организаторите публикуват програмата за деня.

От останалите водещи български тенисисти - втората ракета на България Димитър Кутровски също бележи минимално изкачване с една позиция до номер 496, а третият ни най-добър тенисист - Тихомир Грозданов се изкачва с три места и вече е под номер 568 в ранглистата.

Най-голям прогрес бележи Димитър Кузманов, който скача с цели 23 места до номер 925, което е и личен рекорд в кариерата му до момента. Най-сериозен спад тази седмица пък бележи Валентин Димов, който се срива с 29 места и изпадна от топ 1000, заемайки 1008-а позиция.

В топ 10 при мъжете има има две промени. Голямата е, че вече има нов номер 3, след като Анди Мъри (Великобритания) измести Роджър Федерер (Швейцария), печелейки турнира в Шанхай, който бе трети пореден в последните три седмици за намиращия се в чудесна форма британец. На Федерер пък му се случва да изпадне от топ 3 за първи път от 2003 година насам. Втората промяна е в размяната на местата на Марди Фиш (САЩ) и Жо-Вилфред Цонга (Франция) - американецът измести французина от осмата позиция и Цонга вече е девети.

Лидер продължава да е Новак Джокович (Сърбия) с 13 860 точки, следван от Рафаел Надал (Испания) с 10 375 т., Мъри вече е трети със 7 825 т., с 45 повече от Федерер (7 780 т.). Пети е Давид Ферер (Испания), шеста позиция заема Робин Сьодерлинг (Швеция), седми е Томаш Бердих (Чехия), а топ 10 се допълва от Гаел Монфис (Франция).

Водещи

Най-четени