Гришо отново преодоля Гофен и продължава нагоре 20.04 | 14:33

На полуфинала Димитров ще срещне Надал или Тийм

От iNews.bg

Григор Димитров се класира на полуфинал на "Мастърс" турнира в Монте Карло, след като надделя в драматичен мач над Давид Гофен с 6-4, 7-6(5). Двубоят се игра малко над час и половина и предложи качествен тенис и втори сет, който може да се определи като трилър. В него българинът изоставаше с два пробива и 5-3, но не се предаде и обърна развоя на събитията.

Това бе победа номер 7 на Димитров над белгиеца от 8 изиграни мача помежду им. В битка за място на финала Димитров ще срещне фаворита и действащ шампион Рафаел Надал или Доминик Тийм, предаде Sporta.bg.

В началото на сблъсъка Гофен взимаше по-убедително своите подавания, докато Григор не намери веднага ритъма си. Българинът обаче дръпна с 3-2 след гейм на нула и веднага след това дойде ключовият момент в сета. Димитров стигна до брейкбол при 40:15 и се възползва още от първата си възможност.

Той затвърди с гейм на нула, но Гофен стори същото и принуди поставеният под номер 4 в схемата да сервира за сета. Българинът получи два сетбола, но се пропука и не съумя да ги реализира. Белгиецът се възползва и веднага атакува разклатения психически съперник, за да върне пробива в най-подходящия момент. Това ни най-малко не смути първата ни ракета. Димитров направи три последователни точки на сервиса на Гофен и макар белгиецът да върна две от тях, той загуби сета. Гришо проби от третия опит за 6-4 в първата част.

Очакваше се Григор да има предимството на сервиращия първи в следващата част, но нещата съвсем не се развиха в правилната посока за него. Още в откриващото си подаване световният номер 5 допусна изоставане с 0:40. Той успя да отрази един брейкбол, но Гофен се възползва от следващия и осъществи ранен пробив.

Българинът се съвзе и имаше шанс да върне светкавично брейка. Той стигна до две точки за пробив, но белгиецът показа брилянтна игра и се спаси. Гофен затвърди, а след това за Григор стана още по-трудно. Белгиецът пак стигна до 40:15 на сервис на Димитров и този път опонентът му пак нямаше отговор. Номер 10 в света пак затвърди с гейм на 15 и изглеждаше така, сякаш българинът няма шанс да отмъкне сета.

Григор записа първи гейм на сметката си при  1-4, а след това направи няколко уинъра, за да стигне до 30:40, но не съумя да пробие. Гофен сервираше за сета при 5-3, но Димитров показа класа. Той направи три уинъра, като завърши с форхенд по правата, за да пробие опонента си в много важен момент.

Григор затвърди пробива, а следващият гейм бе истинска драма. В него се стигна 6 пъти до дюс, а Димитров разполагаше с 5 точки за пробив. От своя страна, Гофен пропусна да затвори гейма и, съответно, сета на три пъти. Българинът се спасяваше на няколко пъти с чудесни уинъри и здрава защита, а най-доброто му отиграване бе гръмотевичен бекхенд по правата, с който завоюва точка за пробив.

Гофен я отрази, но след това Гришо направи уинър от форхенд по диагонала, за да вземе предимството. В края на гейма нервите на белгиеца не издържаха и той изкара топка в аут, за да позволи на опонента си да върне двата пробива разлика за 5-5.

Следващият гейм предложи не по-малко драма. Пак се стигна до 4 дюса, а Гофен имаше два брейкбола, но Григор оцеля. Той направи няколко уинъра и отрази брейкболите с добра защита, като в същото време се възползва от грешките на белгиеца, за да го принуди да сервира за оставане в мача. Световният номер 10 се справи лесно и прати сета в тайбрек. В него Димитров дръпна с минипробив и 2:0, но Гофен изравни. Последва нов минибрейк от страна на българина за 4:2, а после тайбрекът се движеше точка за точка, преди Димитров да го затвори със 7:5 и така да се класира на полуфинал.

Най-четени