Гришо се доближи на 1 мач от среща с Федерер 24.10 | 21:20

Хасковлията подчини Жулиен Бенето след 3 тайбрека

От Даниел Любомиров

Григор Димитров постигна престижна победа над световния номер 37 Жулиен Бенето и след изключително оспорвана битка успя да го елиминира по пътя си към ¼ финалите на силния турнир в Базел.

Двамата опоненти цели три пъти вкарваха геймовете в тайбрек, като първо Гришо взе превес – 7:6(5), а после отстъпи със същия резултат – 6:7(1). Първите пробиви в срещата бяха направени в третия сет, но това не попречи на българина и французина отново да определят победителя чак в 13-ия гейм. В решителния тайбрек с по-здрави нерви се оказа Григор Димитров, който надделя категорично със 7:1 и затвори мача с 2:1 части.

За хасковлията това е втори престижен успех над този съперник, когото отстрани на турнира в Гщаад след 3:6, 6:4 и 6:1. Сега победата дойде доста по-трудно и на българина бяха нужни цели 2:53 минути, за да я постигне.

Така Димитров си осигури 34 820 евро от наградния фонд, който е 1 934 300, както и 90 точки за световната ранглиста. В битка за място на полуфиналите хасковлията ще играе с победителя от мача Николай Давиденко – Пол-Анри Матьо, които излизат на корта утре.

Ако Гришо преодолее и следващото препятствие в турнира, ще си уреди мач със световния номер 1 Роджър Федерер, при положение, че швейцарецът не допусне изненада и също стигне полуфиналите.

Първият сет започна по-добре за Гришо, който нямаше никакви проблеми при спечелването на своите подавания. Подобно на вчерашния му мач с Виктор Троицки, сервисът бе основният коз в играта на хасковлията.

За негово съжаление, той не се възползва от няколкото колебания от страна на Бенето и не можа да го пробие при първите му два сервис-гейма. При 3:2 в полза на българина се стигна до първото безпроблемно за французина подаване, с което той изравни. След това двамата разчитаха предимно на първия си сервис и печелеха най-вече точки след него, като все пак Гришо впечатляваше с повечето асове.

При 6:5 в полза на Димитров съперникът му трябваше да сервира за влизане в тайбрек, като отново не допусна изненада и пробив. Така двамата опоненти демонстрираха отлична концентрация при своите подавания през цялата първа част, за да бъде решен сетът чак в 13-ия гейм.

Първата ни ракета реализира ас и направи мини-пробив, който се оказа решаващ, за да поведе с 4:1. Последва обаче неприятно изравняване, но това не разколеба Гришо и до края на тайбрека той даде само 1 точка на Бенето, за да спечели със 7:6 (5).

Вторият сет се доближаваше по развитие до първия, макар Димитров да записа по-нисът процент на вкаран първи сервис (54% срещу 69% от първия сет), но пък аз сметка на това поддържаше по-високи показатели при второ успешно подаване. Асовете също бяха подчертано повече в актива на българина – 6 срещу 1, но за съжаление Гришо не можа да се възползва от пробива си в гейм номер 5 за 3:2.

Още в следващата част французинът направи три поредни точки и върна брейка, след което спечели подаването си и поведе с 4:3. Бенето видимо започна да изпитва затруднения към края на сета да наложи доминация на корта, защото изключително тежко взе сервис гейма си за 5:4.

Асовете на Димитров го спасяваха в критичните моменти от сета и благодарение именно на мощния си начален удар успя да вкара мача отново в тайбрек след 6:6. 13-ият гейм обаче премина кошмарно за хасковлията, който започна с мини-пробив, но след това не успя да спечели нито една точка – 6:7 (1) и 1:1 в резултата.

Григор заслужи аплодисментите на публиката рано-рано в третия сет, като направи бърз брейк, за да поведе с 2:0 и след това подплати постижението си със спечелено подаване. Той трябваше обаче да защити две възможности за връщане на пробива, но се справи, благодарение на ас номер 16.

За съжаление Бенето намали на 3:1, след което вече направи брейк на свой ред и заличи пасива си в следващия гейм – 3:3, за да влезе мача в познато положение. Двамата тенисисти продължиха надлъгването в следващите минути, като Григор без проблем поведе с 4:3, но последва бързо изравняване до 4:4.

Ас номер 17 даде третата поредна точка на българина в следващия гейм, но след това той направи двойна грешка. Все пак, при третия си опит да поведе с 5:4 Гришо не разочарова и постави съперника си в ситуация да сервира за оставане в мача. Французинът не трепна и бързо спечели подаването си, за да изравни на 5:5.

Гришо от своя страна беше безкомпромисен в ключовия момент и взе убедително гейм номер 11, за да поведе отново в резултата, като мачът вече се проточваше близо 3 часа. За негово съжаление обаче Бенето не показваше никаква умора или колебания и също толкова безкомпромисно спечели подаването си, за да вкара мача в решителен тайбрек – 6:6.

В него играчът с по-здрави нерви се оказа хасковлията и той се поздрави с победата в оспорваната битка след 7:6(5), 6:7(1), 7:6(3).