Гришо сервираше за мача, но допусна обрат срещу Гаске в Банкок 27.09 | 19:47

Димитров отпадна на осминафиналите в Тайланд след 7:5, 5:7, 4:6 срещу 14-ия в света

От Даниел Любомиров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров пропусна отлична възможност да се поздрави с престижен успех над 14-ия в света Ришар Гаске и отпадна на осминафиналите на Откритото първенство на Тайланд (Thailand Open) в Банкок.

Великолепният начален удар на Гришо бе основното му оръжие в първия сет, който той затвори при 7:5 с единствения си пробив чак в 12-ия гейм. Във втората част играта на българина продължи да бъде на високо ниво, но при 5:2 започна нелепия обрат в полза на Гаске.

Димитров допусна пробив за 5:4, а след това цялото му поведение на корта се промени и инициативата премина изцяло в полето на французина. Така при 5:7 двамата започнаха решаващия трети сет, приключил отново след брейк на Гаске и крайна победа 7:5, 5:7, 4:6 за него.

За трети път двамата се срещат в турнир на АТР и за трети път Димитров трябва да преклони глава, като за последно се съревноваваха на "Ролан Гарос", а тогава отново хасковлията поведе със 7:5, но допусна обрат – 5:7 2:6 3:6.

56-ият в света българин заработи 20 точки за ранглистата на АТР и 9525 долара от наградния фонд.

Сега Гришо започна срещата с перфектен сервис, който бързо му носеше дивиденти при подаванията – първите 4 геймове при негови сервирания преминаха светкавично на сметката му, като в 16 от 18-те получили се разигравания българинът излезе победител.

От своя страна Гаске също разчиташе предимно на своя сервис и не допускаше да губи точки, като само при 2:1 в полза на Димитров се получиха две възможности за пробив на хасковлията, но за съжаление отново с мощен начален удар Гаске си взе подаването.

Далеч по-впечатляваща беше играта на Григор в неговите сервис-геймове, защото той трупаше ас след ас за ключови точки. Процентът му на първи сервис бе 82, с което видимо имаше предимство пред противника си.

Грешка от ретур и трети ас в полза на Гаске обаче доведоха резултата до 5:5, преди да започне важния 11-ти гейм. Българинът спази традицията да взима подаването си с ас накрая, при което поведе с 6:5. Три поредни уинъра и великолепен прехвърлят удар на Григор му донесоха предимство в първия сет след 40 минути игра и 7:5 в негова полза.

Статистиката от първата част говореше красноречиво за качествата на Димитров от начален удар – 9 аса, 82% вкаран първи сервис, 21 спечелени точки от 23 възможни. Също така той нито веднъж не позволи да се стигне до момент да защитава подаването си, като в същото време пропиля 2 брейк пойнта.

Вторият сет започна с две непредизвикани грешки на българина, но те не му попречиха да вземе сервис-гейма си при първа възможност. Началният удар продължи да бъде силният коз на Гришо в срещата, с който той поведе с 2:1, за да се стигне до ключовият в мача гейм номер 4.

Нервите ескалираха в този напрегнат момент от мача, като Гаске се оказа с по-лабилна психика, защото направи двойна и три непредизвикани грешки. Късметът го покри при един от брейк-пойнтите в полза на Гришо, но все пак българинът демонстрира постоянство в ударите си от основната линия и си заслужи пробив за 3:1.

Нов ас на Димитров му донесе спечелване на следващия гейм за 4:1, а при 4:2 се стигна до точка за пробив в полза на Гаске. Уинър от форхенд, последван от нова директна точка от сервис на Григор обаче възстановиха аванса от три гейма – 5:2.

За съжаление на българските фенове на тениса точно когато хасковлията сервираше за спечелване на мача се стигна до критична ситуация – 15-40 за Гаске, който обаче продължаваше да бъде по-нервният от двамата и по-често да се консултира със системата "Хоук ай". Все пак, Григор стигна до дюс, но загуби първото разиграване при 40-40, след като французинът пусна перфектна къса топка от мрежата. Грешка от бекхенд по правата на Димитров пък доведе до първия пробив в срещата в полза на Гаске 5:4.

Гришо оказа съпротива и изравни на 30-30 в следващия гейм, но за съжаление отстъпи и в крайна сметка резултатът стана 5:5. Този обрат на събитията доведе до истински срив в играта на българина и той допусна пробив на 0 – първо грешка от форхенд по диагонала, след това деми-воле в мрежата и накрая смач, пратил топката далеч зад основната линия.

Гаске набързо си спечели три възможности за взимане на сета и не допусна изненада – 5:7 и 1:1. Статистиката на Григор не бе толкова впечатляваща – 75% първи сервис, 37 от 51 спечелени точки, както и 3 спасени пробива плюс 2 допуснати.

В третия сет мачът навлезе в познатото от първата част русло – двамата съперници без затруднения печелеха подаванията си, макар Григор да даваше по-сериозен отпор, когато посрещаше. В крайна сметка неговите асове му заслужиха успех за 1:0, 2:1 и 3:2, но все нещо му убягваше при сервис на Гаске.

Последва дежурното изравняване за 3:3, но в седмия гейм отново Димитров се пропука и позволи на опонента си да направи решаващ пробив за 3:4 – сервисът на българина този път му изневери и не затрудни Гаске, а в добавка Гришо направи две непредизвикани грешки.

Неточностите от бекхенд на българина го обрекоха на поражение в десетия гейм – при 4:5 Гришо не можа да спечели нито едно разиграване в подаването на противника си и отстъпи с 4:6.

Водещи

Най-четени