Гуардиола защити тактиката на Дел Боске 01.07 | 15:32

Според доскорошния наставник на Барселона, решението на селекционера на Испания да играе без чист централен нападател носи успех на "Ла фурия"

От Иво Вецев

Бившият треньор на Барселона Хосеп Гуардиола, който с престоя си в каталунския клуб си заслужи специално място в историята на футбола, заяви, че Испания няма нужда от нападател във финала на Евро 2012.

Позицията на типичната "деветка" е най-дискутираната в националния отбор на "фуриите", като досега селекционерът Висенте дел Боске избягва да използва схема с изявен нападател. Единствено срещу Ирландия Фернандо Торес започна като титуляр на върха на атаката и реализира две от попаденията за разгромното 4:0.

Срещу Италия обаче вероятно дел Боске отново ще заложи на 4-6-0, въпреки че самият той спомена на вчерашната пресконференция, че ще играе с трима в атака. Всъщност, треньорът на "Ла Роха" имаше предвид триото Андрес Иниеста - Сеск Фабрегас - Давид Силва, които не са чисти остриета.

Гуардиола е създателят на прийома "фалшива деветка" от времето, когато беше начело на Барселона и тази тактика му е носила неоспорими успехи - единствената разлика между стила на Испания и този на каталунците вероятно е тенденцията "фуриите" да задържат топката с мисъл за сигурност в защита, а не за нови голове.

"Испания може да напише история", коментира Гуардиола. "Три финала за 4 години е постижение, което не може да бъде подобрено от друг отбор.

Всъщност, за Испания няма никакво значение дали ще играе с нападател или не. Висенте дел Боске е най-добрият възможен треньор за Испания, така че дори да не играе с нападател, останалите играчи имат потенциала да отбележат головете.

Давид Вия без съмнение е големият отсъстващ за националния отбор, а ако той играеше на Евро 2012, щяхме да изглеждаме като още по-завършен състав", каза накрая Гуардиола.

Водещи

Най-четени