Гуардиола и Ди Матео показаха взаимно уважение преди битката за финала 18.04 | 10:08

Пеп каза, че каталунците ще се изправят срещу "един от най-добрите отбори в света в последните години", докато Ди Матео призна, че Челси трябва да изиграе два перфектни мача, ако иска да играе на финала

От Мариян Найденов

Старши треньорът на Барселона Хосеп Гуардиола заяви, че всички в отбора са наясно с трудностите, които ги чакат на "Стамфорд Бридж" в първата среща от полуфиналния сблъсък с Челси в Шампионската лига.

Пеп каза още, че в днешния мач каталунците ще се изправят срещу "един от най-добрите отбори в света в последните години", както и че ще бъде мач с много малко голове, който ще бъде решен от малките детайли".

Младият специалист призна, че срещу Челси е много трудно да се създават голови положения и предупреди, че "на стадион като "Стамфорд Бридж" - Барселона трябва да построи играта си много добре, ако не искаме да имаме една ужасна вечер".

Гуардиола отбеляза и че "тази година ще ни бъде по-трудно да се класираме на финала", поради две причини: "първо, защото ние сме действащият шампион и всеки иска да ни бие и второ, защото играем срещу много добър отбор. Лампард, Тери, Дрогба... те са невероятни футболисти".

"Челси е много опитен отбор, който може да направи много неща, но може би те нямат капацитета да поддържат постоянство в играта си за дълъг период от време, но в краткосрочен план - те са един от най-опасните отбори. Единственото нещо, в което съм сигурен е, че този мач ще бъде по-сложен от сблъсъка ни през 2009 г.", добави Пеп.

"Отборът на Челси притежава същия дух като преди две години. Ние се възхищаваме на уникалните футболисти, с които те разполагат. Челси продължава да конкурентен в Англия и в Европа, така че можем само да се възхищаваме на тези футболисти. Отборът имаше различни мениджъри, но сърцето и духът на отбора са същите", така наставникът на каталунците отговори, след като бепе запитан какво според него се е променило в състава на Челси от 2009 г. насам.

В заключение Гуардиола коментира и поредното изказваме на Златан Ибрахимович по адрес на Барселона, твърдейки, че каталунците имат навика да симулират: "Той самият игра с тези футболисти и е повече от наясно с качествата, които те притежават. Те играят с топката и си я подават, не симулират".

Колегата на Пеп в Челси Роберто Ди Матео също засипа с похвали отбора и футболистите на съперника  заявявайки, че ако отборът му иска да отстрани Барселона и да се класира за финала в Шампионската лига, трябва да "изиграе два перфектни мача" срещу каталунците.

Италианският специалист похвали духът на своя отбор след разгромната победа с 5:1 над Тотнъм в полуфиналите на ФА Къп в неделя и каза, че вярва, че на футболистите на Барселона не им харесва да играят на "Стамфорд Бридж" и че лондончани могат да бъдат достоен съперник на Пептим.

"Със сигурност духът в отбора е много висок. Не мисля, че можехме да имаме по-добър мач неделя, който да ни мотивира преди сблъсъка с Барселона. Факт е, че имаме добър баланс в мачовете с тях през годините", каза Ди Матео на пресконференцията преди срещата.

"Мисля, че те не обичат да играят срещу нас и резултатите от предишните години го доказват. Може би начинът, по който играем е малко по-труден по-труден за тях. Все пак ако искаме да продължим напред, трябва да направим два перфектни мача с Барселона. Смятам, че през последните шест седмици се представяме много добре и това ни дава н дава основание да вярваме, че можем да отстраним Барселона", добави Ди Матео.

Младият специалист призна, че сблъсъкът с настоящия европейски шампион е най-големият тест в треньорската му кариера досега, но изрази оптимизъм, че футболистите му ще успеят да удържат най-добрият футболист в света в последните години Лионел Меси.

"Това със сигурност е най-трудният мач в кариерата ми, защото всеки знае какво може Барселона и с какви футболисти разполага. Мисля, че не само за мен, но и за всеки друг, да се изправи срещу Барселона би било най-голямото предизвикателство.

Смятам, че Меси трябва да бъде спрян с усилията на целия отбор. Но ако мислим за опазването само на един човек, те имат още девет други, така че тактиката ни ще бъде не да спрем един човек, а да ограничим заплахата като цяло, не само Меси", категоричен бе Роберто Ди Матео.

Водещи

Най-четени