Гърция взе солиден аванс в баражите за Монидала 15.11 | 23:43

Исландия и Хърватия не си отбелязаха гол

От Даниел Любомиров

Гърция затвърди впечатленията, че се намира в отлична форма и заслужава да играе на Световното първенство в Бразилия, след като срази с 3:1 гостуващия Румъния в балканското дерби от баражите в зона Европа.

"Елините" изпуснаха директна промоция за планетарния шампионат само заради голова разлика и днес срещу румънците доказаха, че мястото им е сред 32-та най-добри отбора в света.

Костас Митроглу откри резултата още в 14-ата минута, но радостта на домакините от гола трая само 5 минути. Възпитаниците на Фернандо Сантош са единственият отбор от зона Европа, чиято мрежа не е била разпечатана в нито едно от 5-те домакинства в груповата фаза на пресявките. Богдан Станку попари трибуните на стадион "Йоргос Карайскакис" в Пиреия с изравнително попадение за 1:1 в 19-ата.

Все пак, в 21-ата минута Дмитриос Салпингидис върна преднината на гърците, но за тях бе жизнено важно да натрупат по-сериозна преднина преди реванша в Букурещ. Третият гол падна в 67-ата минута и бе дело отново на Митроглу, за когото това е 4-то попадение в 9 мача по пътя към Мондиала в Бразилия.

В друг мач скромният национален отбор на Исландия геройски удържа нулевото равенство с човек по-малко при домакинството си на фаворита Хърватия в първи мач от баражите за класиране на Световното първентво в Бразилия през 2014-та година.

Домакините останаха с човек по-малко на Националния стадион в столицата Рейкявик в 50-ата минута, когато Скуласон получи директен червен картон за нарушение срещу Перишич в близост до наказателното поле.

В крайна сметка обаче Хърватия не оправда статута си на фаворит и не успя да стигне до гола дори при числено предимство, с което пък серията без загуба на домакините продължи.

Водещи

Най-четени