Два български отбора в Шампионската лига? 04.03 | 13:30

CEV иска да разреши на 12 отбора да кандидатстват за "уайлд кард" за Шампионската лига

От Мариян Найденов

Сериозни промени във формата на най-силния европейски клубен турнир - Шампионската лига обмислят от Европейската волейболна конфедерация (CEV).

Ръководното тяло на волейбола на Стария континент смята да увеличи броя на отборите в следващото издание на надпреварата за сезон 2013/2014, като това засяга пряко и българските тимове. Освен това участниците в ШЛ ще си разделят и доста по-голям награден фонд, когато промените влязат в сила.

От новия сезон CEV има намерение да даде право на 12 отбора да кандидатстват за "уайлд кард" за приемане в Шампионската лига. По този начин в надпреварата ще могат да вземат участие два български отбора - нещо, което не се е случвало никога, откакто състезанието стартира в този си формат през 2001 г.

Засега страната ни почти сигурно ще има един участник в надпреварата заради високия си коефициент на България в европейската ранглиста. За квотата ще се бори шампионът Марек Юнион Ивкони, който спечели редовния сезон в родната Суперлига и остави отлични впечатление от тазгодишното си участие в турнира.

Ако Марек не успее да защити титлата си, то дупничани със сигурност ще могат да се кандидатират за "уайлд кард" заради първото си място през редовния сезон, а ако отново станат шампиони, то влизането им в ШЛ е гарантирано, а друг български отбор ще може да подаде молба за "уайлд кард".

Официално промените в следващото издание на Шампионската лига трябва да бъдат обявени от президента на CEV Андре Майер на заседание на Европейската волейболна конфедерация на 8 и 9 март в Истанбул (Турция).

Най-четени