Двама боксьори аут от Световното първенство заради контузии 23.08 | 17:30

Участие в шампионата на планетата в Казахстан няма да вземе и световният шампион от 2009 г. Детелин Далаклиев

От Мариян Найденов

В разгара на подготовката за Световното първенство по бокс за мъже през октомври в Алмати (Казахстан) днес старши треньорът на националния отбор Палми Ранчев и главния треньор на федерацията Михаил Таков споделиха в Пресклуб "България" своите впечатления и изводи след 3-седмичния първи лагер на Белмекен.

Лошата новина е, че в последните 2 категории двама състезатели са получили тежки контузии още в началото и остават извън състава за най-голямото събитие на годината. Това са Кристиян Димитров до 91 кг и Петър Белберов над 91 кг. Така на 91 кг единствената надежда е бронзовият медалист от Олимпиадата в Лондон Тервел Пулев, а при тежките няма да има българин.

Празна остава и категорията до 75 кг, тъй като двамата боксьори, участвали в лагерните тренировки, са разочаровали треньорите.

Останалите, които ще продължат подготовката, са: Георги Андонов /49 кг/, Александър Александров и Тинко Банабаков /52 кг/, Стефан Иванов /56 кг/, Любомир Тодоров и Елиан Димитров /60 кг/, Айрин Исметов /64 кг/, Симеон Чамов /69 кг/ и Радослав Пантелеев /81 кг/.  

При 60-килограмовите отсъства световният шампион от 2009 г. Детелин Далаклиев, който има подписан договор за новия сезон за риалити шоуто "Биг Брадър".

"Детелин трябваше да почива една година, от Олимпийските игри миналото лято досега", каза Михаил Таков. "Боксьорът обаче продължи да се бие на ринга. Той навлезе в четвърти олимпийски цикъл, а в предишния не спечели медал от голямо състезание", продължи главният треньор.

"Новите правила в бокса, които влязоха в сила на Европейското първенство в края на май тази година, не могат да са причина за слабите резултати на състезателите в надпреварата за отличията на Стария континент. Това са правилата на атрактивния, атакуващия бокс отпреди 20 години, правилата, които сега ги върнаха", заяви Палми Ранчев.

По време на лагера на Белмекен треньорският тандем е застъпил много силно играта на близка дистанция между съперниците. Именно това беше забранено в предишния правилник и стана причина за провала на Тервел Пулев на Европейското първенство, върна лентата специалистът.

По програма на националите им предстои в началото на септември участие в турнира "Златен пояс" в Румъния и след това Купата на нациите в Турция.

От 12-и до 26-и септември те ще се подготвят в София, като БФ Бокс е договорила спаринг партньори - националния отбор на Венецуела и един отбор от Казахстан. След това състезателите ще отпътуват за Алмати, където от 9 октомври ще започне Световното първенство.

Още по-рано, от 20 септември, морският ни курорт Албена ще е домакин на Световното първенство за девойки и кадетки. За първи път България ще посрещне световния елит на състезателките от младата генерация.

Догодина страната ни отново е избрана за домакин на Световно първенство - София ще стане столицата на световния елит при младежите.

Освен това, през 2014 г. в България ще се проведе единствената квалификация по бокс за Младежките Олимпийски Игри. Има вероятност да спечелим и домакинството на олимпийска квалификация при мъжете за Игрите в Рио 2016, съобщи Михаил Таков.

Родната федерация се старае в една малка страна да прави чудеса в бокса с толкова много домакинства, подчерта главният треньор на националните отбори.

Водещи

Най-четени