Двама от топ скиорите на Швейцария ще участват в Боровец 04.02 | 19:24

България ще бъде представена от петима състезатели

От Краси Киров

Двамата водещи слаломисти на Швейцария в момента Даниел Юле и Лука Ерни вече са потвърдили участие в стартовете от европейската купа по ски-алпийски дисциплини, които ще се проведат в Боровец на 15 и 16 февруари - точно преди стартовете в техничните дисциплини и на Олимпйските игри в Сочи 2014.

Това стана ясно днес по време на първата официална пресконференция по повод най-голямата проява в ските в България за 2014 година.

"Щастливи сме, че точно по време на олимпиадата Боровец се връща чрез домакинството на европейската купа на картата на световните ски. Убеден съм, че зрителите ще станат свидетели на едни класни състезания, които ще са генерална репетиция за участието на водещите скиори в света на олимпиадата", заяви шефът на БФСки Цеко Минев.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев съобщи, че вече има подадени заявки от 15 страни, сред които водещите в световните ски Австрия, Швейцария, Швеция, Германия и Норвегия. Поименни заявки от тях са подадени от топ слаломистите на Швейцария Лука Ерни и Даниел Юле, които на слалома за световната купа в Кицбюел заеха съответно 5-о и 7-о място.

"Организацията на стартовете в Боровец ще е на ниво световна купа, а прякото излъчване по БНТ гарантира, че цяла България ще може да гледа тези атрактивни състезания", коментира Георги Бобев.

Той разкри, че страната ни ще бъде представена от 5 от водещите ни скиори начело със Стефан Присадов, който след слалома на 16-и февруари лети за Сочи за участие на олимпиадата. Заради стартовете в Сочи няма да стартират на Боровец Георги Георгиев и Никола Чонгаров.

Стартовете в Боровец ще са гигантски слалом и слалом за мъже, съответно на 15 и 16 февруари. Водещите скиори ще мерят сили по легендарната писта "Ястребец 2", която сега носи името на най-добрия български скиор за всички времена - Петър Попангелов. "Много се радвам, че Боровец отново ще е домакин на състезания от най-висок ранг в ските.

Аз съм печелил два пъти стартове от европейската купа в Боровец и мога да ви уверя, че усещането е неповторимо. Надявам се много любители на ските в България да дойдат и на живо да видят стартовете от Европейската купа в Боровец", каза Петър Попангелов.

Водещи

Най-четени