Девет състезатели в шест спорта ще представят България в Лондон днес 01.08 | 08:48

Първи в британската столица излизат надеждите ни за медал в спортната стрелба - Мария Гроздева и Антоанета Бонева

От Мариян Найденов

Днес е петият ден на Олимпийските игри в Лондон и програмата отново обещава много емоции. Спортните битки в британската столица продължават с пълна сила, като в тях няма да липсва и сериозно българско участие. Девет родни спортисти ще мерят сили със световния елит в шест спорта - бокс, плуване, спортна стрелба, ветроходство, фехтовка и стрелба с лък.

Първи в Лондон излизат надеждите ни за медал в спортната стрелба - Мария Гроздева и Антоанета Бонева. След като не успяха да се класират за финала на 10 метра пистолет, сега те ще имат шанс да се представят по-добре в пистолета на 25 метра, като и на двете това е по-силната дисциплина.

Антоанета Бонева ще стреля от 19 коридор в първата серия, която започва в 11:00 часа българско време, а най-титулуваната българска олимпийка Мария Гроздева е във втората серия, която е с начален час 12:20 б.в. Финалът в дисциплината пък е от 17:30 ч.б.в.

От 12:00 ч.б.в. започват квалификационните серии на 100 метра свободен стил в турнира по плуване, където за България ще се състезава Нина Рангелова. 21-годишната пловдивчанка, която вече подобри цели два национални рекорда на Игрите, днес излиза за третото си плуване в олимпийския басейн. Тя е в четвърта серия и ще се опита да влезе в полуфиналните серии във вечерния сеанс, който е от 21:40 ч.б.в.

Българското участие продължава в стрелбата с лък, в която световният шампион Явор Христов, който зае 35-то място в предварителния кръг, днес започва участието си във фазата на елиминациите. 36-годишният стрелец ще има за съперник мексиканеца Луис Алварес на 1/32-финалите, а по програма срещата трябва да започне в 13:49 ч.б.в.

Представителите ни във ветроходството - Йоан Колев и Ирина Константинова продължават в надпреварата в клас RS:X (олимпийски уиндсърф), която стартира вчера. Днес предстоят поредните две гонки, като при мъжете първата е от 14:00 ч., а при жените в 16:30 ч.б.в. До 5 август ще бъдат проведени общо десет гонки, а 10-те най-добри състезатели ще спорят за медалите във финала на 7 август.

Днес започва участието си в Лондон и единствената ни представителка в олимпийския турнир по фехтовка - Маргарита Чомакова. В мач от 1/32-финалите на сабя българката ще спори с представителката на Украйна Олга Харлан, а схватките започват в 15:10 ч.б.в.

На олимпийския ринг днес излизат двама български боксьори - световният шампион от Милано 2009 Детелин Далаклиев и Тервел Пулев. Първи ще се бие Тервел, който започва участието си от осминафиналите в категория 91 кг срещу китаеца Сюансюан Ван. По програма двубоят е втори от следобедния сеанс и би трябвало да започне около 16:45 ч.б.в.

За финал Детелин Далаклиев ще се боксира във вечерния сеанс, а негов съперник на ⅛-финалите ще бъде Ибрахим Бала (Австралия). Мачът между двамата е втори за вечерта и трябва да започне около 22:45 ч.б.в.

Водещи

Най-четени