Дерик Роуз бе избран за MVP в редовния сезон на НБА 04.05 | 10:55

Гардът на Чикаго Булс стана най-младият баскетболист в историята на НБА, който получава престижната награда

От Мариян Найденов

Лидерът на Чикаго Булс Дерик Роуз бе избран за най-полезен играч (MVP) в редовния сезон на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА). Така Роуз, който е на 22 години, стана най-младият баскетболист в историята на НБА, който получава престижната награда. Освен това гардът на "биковете" е едва вторият играч на Чикаго след легендата Майкъл Джордан, който получава приза за най-полезен играч през сезона.

Роуз бе с основен принос, за да стане Чикаго отборът с най-добри показатели в редовния сезон на НБА. Той завърши на седмо място сред реализаторите в лигата и на десето по асистенции и е единственият играч, който е в топ 10 на двете класации през този сезон.

Той спечели наградата по безапелационен начин, след като получи 113 първи места в анкетата, в която гласуваха 121 водещи спортни журналисти в САЩ. Втори остана центърът на Орландо Дуайт Хауърд, а трети се нареди победителят от последните две години Леброн Джеймс. Коби Брайънт завърши на четвърто място, а на пета позиция остана звездата на Оклахома Кевин Дюрант.

"Много съм горд. Той успя. Дерик е всичко, което можеш да искаш от един играч, истински лидер на отбора. Оттук нататък той може да стане само по-добър", похвали играча си треньорът на "биковете" Том Тибодо.

Самият Майкъл Джордан, който е избиран за MVP на сезона цели 5 пъти, заяви, че наградата на Роуз е напълно заслужена. Дерик обаче показа скромност, заявявайки, че не може и дума да става за сравнения между него и Майкъл.

"Все още съм много далеч от класата на Майкъл Джордан. Би било страхотно някой ден да се доближа до постиженията му. Сегашният Чикаго е много по-различен от този на Джордан", каза Дерик Роуз.

"Работих много здраво върху играта си, особено през лятото. Посветих цялото си лято на баскетбола. Въпреки, че беше много трудно, успях да спечеля тази награда и това ме прави много щастлив", добави Роуз.

Водещи

Най-четени