Джокович прекъсна историческата серия на Надал в Монте Карло 21.04 | 18:17

Световният №1 спечели 13-а титла от "Мастърс" турнири и детронира Матадора

От Константин Симидчийски

Световният №1 Новак Джокович прекъсна историческата серия от победи на Рафаел Надал в Монте Карло, след като днес сърбинът срази Матадора с 6-2 7-6(1) в битката за титлата на "Мастърс"-а в Княжеството.

До днес Надал можеше да се похвали с 8 поредни титли в Монте Карло и една единствена загуба, допусната преди цели 10 години от аржентинеца Гийермо Кория. На 1/4-финалите испанецът се измъкна на косъм срещу българския ас Григор Димитров, но днес бе сразен в два сета от лидера в световната ранглиста.

Освен, че спря легендарната серия на Надал в Монте Карло, Новак Джокович влезе в историята и по друг начин. Сърбинът се превърна в първият тенисист досега, успял да спечели осем от общо деветте турнира от сериите "Мастърс". Досега Джокович бе наравно с Роджър Федерер и Рафаел Надал по този показател - по 7 спечелени.

Така единствено турнирът в Синсинати продължава да липсва в колекцията на Джокера, като сърбинът има четири изиграни финала, но нито един спечелен. За световния №1 това е общо 13-а титла от "Мастърс" турнири до момента, като рекордьор в това отношение е именно Рафаел Надал с 22 спечелени.

Първият сет на срещата премина изцяло под диктовката на Новак Джокович, който даде само два гейма на най-добрия играч на клей в историята. След половин час игра резултатът бе ужасяващ за Надал - 0-5 в полза на Джокера, който намали темпото и даде два гейма на Матадора за 2-5. Последва обаче успешно затваряне на частта и 1-0 в сетовете.

Вторият сет протече далеч по-равностойно, като осемкратният шампион успя да изравни силите. Надал дори поведе с пробив за 4-2 и доближи мача до решаващ трети сет, но не успя да се възползва от предимството си.

Джокович върна пробива и доведе нещата до 5-5, а постепенно двубоят стигна и до тайбрек. Там везните отново се наклониха в полза на сърбина, който бе безпощаден и даде само точка на съперника си за 7-1 и 2-0 в сетовете.

Водещи

Най-четени