Джокович се удави на края на Дунава, Медведев потопи мечтата му Голям шлем и триумфира на US Open 13.09 | 02:17

Руснакът сензационно вдигна първата си Мейджър титла след показно срещу сърбина и експресна победа в три сета - 6:4, 6:4, 6:4, потапяйки в сълзи милиони фенове на Ноле

От iNews.bg

Даниил Медведев победи Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 и отне мечтата на сърбина за Голям шлем в една календарна година. Световният №2 се наложи много категорично и през цялото време мачкаше сърбина. Срещата изненадващо продължи само два часа. По-рано през годината Ноле спечели титлите в Австралия, "Ролан Гарос" и Уимбълдън и сега целият тенис свят бе вперил поглед в Голямата ябълка, където можеше да се случи нещо историческо.

"Не съм го казвал  на никого, но ще го кажа на теб - ти си най-великият играч в историята", каза по време на награждаването си Медведев, обръщайки се към Джокович, засвидетелствайки уважение. 

Всички бяха затаили дъх в очакване на историческо постижение от страна на Ноле, но сърбинът остана на крачка от календарния Голям шлем и вместо това вторият в света се намести в редиците на "мейджър" шампионите.

Даниил сервираше феноменално през почти цялата среща, но още по-впечатляващ бе фактът, че бе по-добър от дългите точки от дъното на корта – обичайно силна страна на съперника му. Новак на моменти намираше решение с чести излизания на мрежата, но ниският процент на вкаран първи начален удар в срещата му попречи да залага пълноценно на тази тактика. С напредването на срещата бе принуден да залага на нея и при по-неподходящи ситуации, като Медведев все по-често успяваше да сваля топката ниско в краката му.

Дебютният трофей от Големия шлем на руснака идва от третия финал – след пораженията на US Open ’19 и Australian Open ’21.

Двамата започнаха срещата на различни предавки – Медведев бе мобилизиран от първата точка, а Джокович сякаш се изненада до известна степен от преимуществото на опонента си в разиграванията от основната линия. Първоначално Ноле предпочиташе да стои близо до нея, докато руснакът се позиционираше крачка по-назад, но компенсираше с перфектно придвижване.

Въпреки че често инициативата бе в ръцете на Новак, той се чувстваше длъжен да рискува, за да пречупи защитата на съперника си и в първите геймове грешеше често. Още в откриващия се стигна до дюс, а форхенд в аут даде брейкбол на световния №2. Шансът бе реализиран.

При 0-2 Джокович изостана с 15-40, но това бе и преломният момент за него в сета – изигра две безупречни точки, след което два аса го измъкнаха от ситуацията. От този момент нататък лидерът в класирането промени тактиката – започна много често да навлиза в корта и демонстрира редица майсторски волета, които направиха живота му в подаванията значително по-лесен.

Път назад обаче в сета нямаше – Медведев бе като машина на начален удар. Първите му сервиси намираха прецизно целта си с много висока скорост и Ноле нямаше какво да направи. В целия сет финалистът от 2019 загуби общо три точки в своите подавания и затвори за 6-4.

В началото на втория сет видяхме първите колебания от страна на Даниил на начален удар. Двойна грешка след рискован втори сервис, след което допусна и непредизвикана от форхенд – 0-40. Изглеждаше сякаш ще видим пробив след неубедителна къса на Медведев, но предвиди намеренията на опонента си и успя да е спаси с минаващ удар. Сервисите спасиха руснака до края на гейма.

При 1-1 първият сервис на Джокович изчезна и може би в резултат на това намаляха значително навлизанията му в корта. Двамата се върнаха към дългите разигравания от основната линия от първите минути на двубоя и изходът бе сходен – форхенд уинър по правата донесе брейкбол на Медведев. Началният удар на топ поставения обаче заработи точно в този момент и го запази във водеща позиция в сета – 2-1.

Последва маратонско подаване. При 30-30 двамата изиграха феноменално разиграване с 27 удара, което завърши в полза на руснака. Все пак непредизвикана грешка даде брейкбол на Ноле, но Даниил я отрази с брилянтно стоп воле. Джокович си издейства нов шанс, но този път вторият в света се измъкна с трудно изпълнение на бекхенд уинър по правата. При поредното 40-40 Джокович счупи ракетата си след пропуснат ретур, а момент по-късно опонентът му затвори гейма с добър кик втори сервис.

Последва спад в представянето на лидерът в класирането. Започна с двойна грешка, а две непредизвикани го отведоха до ситуация 15-40. Спаси първата опасност, но при втората топката бе свалена в краката му на мрежата – 2-3.

До края на сета Медведев изглеждаше непробиваем, като връщаше дори смачове. Въпреки това при три сетбола на своя сметка той загуби концентрация. При 40-30 подари удобна възможност на съперника си да се добере до дюс, но Джокович допусна поредната непредизвикана – 6-4.

Третата част също не започна оптимистично за сърбина. Джокович започна да излиза на мрежата при почти всяко разиграване и постепенно Медведев намери перфектната контраатака – сваляше топката много ниско над мрежата, което правеше набезите на Ноле в корта все по-несполучливи. Това ни отведе до ранен пробив и 0-30 в третия гейм. При дюс световният №1 сгреши при опит за къса и даде нова възможност на опонента си, а сгрешено воле направи резултата 0-3.

Носителят на 20 титли от Големия шлем изглеждаше пречупен психически и изтощен физически. При 0-4 видяхме известен подем в представянето му, но и късметът помогна на противника му, когато в шестия гейм при 14-30 мрежата благоволи да допусне топката в полето на сърбина по неспасяем за него начин.

При 5-2 Медведев стигна до мачбол, но публиката му повлия, забави сервисът му и той допусна поредни двойни грешки, последвани от непредизвикана от форхенд в мрежата – пробив за Джокович.

Подкрепата на зрителите разчувства Новак, който се разплака на почивката при 5-4.

Шумът от трибуните обаче не продължи да оказва ефект върху руснака дълго. В следващия случай, в който сервираше за трофея, концентрацията му отново бе безупречна. Геймът започна с дълга размяна от дъното на корта, спечелена от втория в света. Последва нова такава, като и този път Медведев излезе победител. Публиката не стихваше и по време на изпълнението на сервис на руснака, но освиркванията не бяха достатъчни. Даниил Медведев стигна до нови две шампионски точки, като първата за пореден път бе подмината след двойна грешка. При втората обаче всичко свърши – 6-4.

Водещи

Най-четени