Джъд Тръмп срещу Стюарт Бингам на финала във Висшата лига 25.11 | 09:18

Два изключителни полуфинала определиха двамата финалисти

От Краси Киров

Световният номер 1 Джъд Тръмп ще се изправи срещу Стюарт Бингам във финала на Висшата лига.

23-годишният майстор на щеката от Бристол се класира на третия си пореден мач за титла от ранкинг турнир, след като надви драматично с 5:4 Нийл Робъртсън в повторение на финала от Международния шампионат в Китай. Тогава Тръмп спечели с 10:8 над австралиеца.

Стюарт Бингам пък се наложи със същия резултат 5:4 над четирикратния световен шампион Джон Хигинс и ще може да се бори за третия си трофей през този сезон. Финалът за отличието от Висшата лига ще се проведе днес в Гримсби от 21:30 часа българско време.

Стюарт Бингам - Джон Хигинс 5:4

Стюарт Бингам доказа, че не се е шегувал, когато преди време заяви, че може да покори света на снукъра през 2012-та година. Английският майстор на щеката спечели с 5:4 изключително напрегнатия и вълнуващ полуфинал във Висшата лига срещу Джон Хигинс, с което му попречи да се яви на трети пореден мач за титла от ранкинг турнир.

Бингам и Хигинс са двама от тримата (другият е Джъд Тръмп) играчи, които са печелили 2 събития от календара за сезон 2012/2013, като сега роденият в Есекс "кю мен" се протяга към трети трофей през настоящата кампания. Неговото дебютно участие във Висшата лига се развива брилянтно, като той продължава непобеден в 5-те си мача по пътя към финала.

Зрителите в залата в Гримсби видяха снукър от висша класа, както и много динамика и драма около масата. Бингам пък успя да прекрати 3-годишната си суша откъм победи срещу Хигинс и всъщност надделя за 4-ти път в 11-ия мач помежду им. Магьосника от Уишоу има 6 успеха, а 1 двубой е завършил наравно (2:2 през 2009-та в турнира Championship League).

Бингам отпадна още в първия си мач от голямата надпревара от сериите РТС в София миналата седмица, когато бе надвит с 3:4 от Питър Ебдън, но продължава с гръм и трясък във Висшата лига. Той все още е непобеден в този турнир, като предишните му два успеха бяха особено впечатляващи - 6:0 над Марк Селби и Нийл Робъртсън последователно.

Мачът между Бингам и Хигинс започна с муден първи фрейм, в който англичанинът направи най-добър брейк от 45 точки, за да поведе с 1:0. Във втората част се разви тактическа битка, а Магьосника от Уишоу направи три поредни фаула на цветна топка, за да изостане с 2:0 в резултата.

Халф-сенчъри от 58 на сметката на Хигинс прекратиха серията от 14 поредни спечелени фрейма за Бингам във Висшата лига - 2:1. Великолепна точкова поредица от 81 на масата за шотландския майстор на щеката му донесоха изравняване - 2:2.

Първият сенчъри брейк за вечерта - 117 за Бингам - му осигури нов аванс в резултата след петия фрейм. В следващия пък двамата съперници се движеха наравно по отношение на активите си, като в крайна сметка без големи точкови серии се стигна до успех на Хигинс - 3:3.

Брейк от 76 в полза на Магьосника от Уишоу му позволи за първи път в мача да поведе в резултата - 4:3 - и да се озове само на фрейм от финал във Висшата лига. С поредица от 74 точки обаче Бингам изравни на 4:4, а в решаващата част се оказа с по-здрави нерви, за да подпечата мястото си на финала.

Джъд Тръмп - Нийл Робъртсън 5:4

Двамата елитни професионалисти не предоставиха на зрителите зрелище по отношение на сериозни брейк билдинги, защото най-високата точкова поредица беше от 58, дело на Робъртсън в 8-ия фрейм.

Тактическото надлъгване беше ключов фактор през целия мач, като направи впечатление, че Тръмп не само демонстрира повече концентрация, но също така постави съперника си под по-голямо напрежение на масата със сейфти ударите си.

Особено впечатляващ се оказа 7-ия фрейм, когато Робъртсън подари цели 16 точки на противника си заради 4 поредни фаула. Като цяло обаче австралийският играч не можа да се възползва от началния си устрем, след като поведе с 2:0 в резултата.

Бавният старт на Тръмп наклони везните в полза на противника му и в следващите части на мача, като световният номер 1 изоставаше с 1:3, преди да вземе контрола над събитията в ръцете си.

В петия фрейм Тръмп се спаси от ситуация, в която се нуждаеше от снукъри, за да спечели в крайна сметка и да намали на 2:3. Два солидни брейка от 37 и 44 в следващя фрейм му бяха достатъчни, за да изравни на 3:3.

Последва нов странен и нескопосан фрейм, спечелен от Тръмп, който обаче не можа да узакони победата си в следващата част, за да се стигне до 4:4 и решаваща 9-та партия на масата.

В крайна сметка голямото напрежение се отрази негативно на Робъртсън, който бе по-неточният от двамата съперници през цялата вечер. Той не се възползва от шансовете си на масата и логично отстъпи с 5:4, за да може Тръмп да се класира на първия си финал във Висшата лига.

Водещи

Най-четени