Джъд Тръмп ще дойде в София като номер 1 в ранглистата 02.11 | 14:51

22-годишната звезда разгроми Питър Ебдън по пътя към финала в Китай и измести Марк Селби от върха

От Даниел Любомиров

Младата суперзвезда на снукъра Джъд Тръмп по безапелационен начин се класира на финала на Международния шампионат в Китай, след като разгроми с 9:1 световния шампион от 2002-ра година Питър Ебдън.

22-годишният англичанин не остави никакви шансове на по-опитния си опонент и му позволи да спечели само един фрейм, който беше единственият с по-изразено тактическо надиграване и размяна на сейфти удари.

Особено впечатляваща бе играта на Тръмп в 9-ия фрейм, когато Ебдън само за 4 минути направи брейк от 48, за да поведе в резултата в последствие с 57:13. Младокът от Бристол обаче се измъкна от неудобна позиция на масата и успя с невероятна серия да разчисти цветовете и да увеличи преднината си на 8:1 части.

Победата е особено ценна за Тръмп не само защото го праща на втори финал в ранкинг турнир през настоящия сезон (той загуби титлата в Шанхай Мастърс срещу Джон Хигинс), но и поради факта, че ще го изстреля на върха в ранглистата.

Слабата форма на Марк Селби от началото на кампанията в снукъра за 2012/2013 му коства лидерската позиция - от своя страна Тръмп демонстрира постоянство в изявите си, и то в най-важните турнири до момента - в Шанхай и сега в Ченгду.

Така именно 22-годишният майстор на щеката от Бристол ще пристигне в София за дългоочаквания турнир Victoria Bulgaria Open като номер 1 в света.

Питър Ебдън пък се провали в опита си да се завърне в елита на снукъра - топ 16 на ранглистата, защото му трябваше да спечели финала.

Сега ветеранът ще трябва да търси в някоя от следващите надпревари 10-ата си ранкинг титла, като само и единствено тя ще го сложи отново сред най-големите в класирането.

Водещи

Най-четени