Диа Евтимова също тръгна с успех на US Open 22.08 | 20:36

Българката се справи успешно с американката Александра Кийк

От Константин Симидчийски

Българската тенисистка Диа Евтимова започна с победа участието си на Откритото първенство на САЩ, след като днес тя записа успех в мач от първия кръг на квалификациите.

Евтимова се справи успешно с американката Александра Кийк, сломявайки съпротивата й в две части - 7-5 6-4. Преди срещата българката бе фаворит за успеха, имайки предвид, че Кийк заема едва 393-а позиция в световната ранглиста на WTA.

По-рано днес победа в Ню Йорк записа и Елица Костова, която се наложи над испанката Мария-Тереса Торо Флор.

Въпреки ниския си ранкинг, Александра Кийк не се даде лесно на Диа Евтимова в днешния ден. При 5-4 в първия сет, тя дори имаше възможност да сервира за спечелване на частта, но българката осъществи важен пробив за 5-5. Последваха още два последователни гейма в нейна полза и предимство в сетовете.

Във втората част Евтимова дръпна с 5-2, но тогава последва кратко отпускане в играта й. Кийк върна два гейма за 5-4, но българката отново се активизира и сложи точка на спора, печелейки срещата с резултат 2-0 части.

Във втори кръг на квалификациите, съперничка на Диа Евтимова ще бъде австрийката Ивон Мойсбюргер, която заема 139-о място в света. С днешния си успех Евтимова заработи 40 точки за ранглистата на WTA, но те няма да бъдат добавени към актива й, защото и през миналата година тя успя да достигне тази фаза на турнира.

Водещи