Димитров се размина драматично с финала в Бостад 13.07 | 16:32

Вердаско показа по-здрави нерви и реализира решителен пробив в решителния гейм

От Иво Вецев

Григор Димитров остана на една крачка от финала в Бостад, след като в епична битка, продължила над два часа и половина, отстъпи с 6:7, 7:5, 5:7 на световния №35 Фернандо Вердаско.

По този начин той успя да защити точките си от миналата година на този турнир, но отново остана в подножието на върха. Очакваше се победителят от този двубой да е основен фаворит във финалната среща.

Григор показа много добра игра, но в най-важните моменти не успя да запази самообладание. В третата част той изоставаше с 1:4, но се вдигна и успя да изравни.

При негов сервис за 6:6 обаче той допусна да се стигне до брейк пойнт, реализиран от Вердаско след непредизвикана грешка от форхенд на българския №1.

Въпреки това Димитров се представи отлично срещу един от най-добрите испански тенисисти и специалист на клей. Освен това той осъществи цел №1, която беше да запази 90-те точки от миналата година.

Първи сет

1:2 - Гришо започна убедително за 30:0, но след това се стигна до равенство и предимство за испанеца при сервиса на българина - бекхенд в мрежата и пробив за Вердаско. Бързо след това той затвърди пробива си с подаване на 0. Нова двойна грешка позволи на Вердаско да стигне до нова точка за пробив, но Димитров с воле между краката се защити блестящо. Той спаси още една точка за пробив, а с невероятен форхенд по правата той записа първия си гейм.

3:3 - Испанецът беше неуверен на моменти и се стигна до точка за пробив в полза на Димитров, а при 40:40 и до още една след хубав минаващ удар - двойна грешка и пробивът бе върнат. Впоследствие, въпреки двете си непредизвикани грешки, Димитров взе първи аванс в двубоя. Вердаско обаче спря лошата си серия и с добре изградено подаване изравни до 3:3.

5:5 - Последваха нови убедителни сервис-геймове за двамата, като Димитров задържа лекото си предимство, а Вердаско сервираше за оставане в срещата. №29 в света записа най-красивата точка в мача, реализирайки уинър от наглед безнадеждна за достигане къса на Вердаско, като имаше аванс и от 15:30, но не успя да стигне до пробив.

6:7 (3) - Григор отново беше убедителен от сервис и си осигури минимум тайбрек. След това Димитров стигна до ново 15:30, но Вердаско беше убедителен до края на подаването си. Тайбрекът беше изпълнен с мини пробиви, но по-концентриран се оказа испанецът, който поведе с 2:5, а непредизвикана грешка даде три сет пойнта на Вердаско. №35 успя да реализира още първата след бекхенд в мрежата на Димитров.

Втори сет

2:2 - Вердаско почна с двойна грешка, но след това позволи на Гришо да запише само още точка. Българинът бе малко по-неубедителен, но и той спечели на 30. Непредизвиканите му грешки обаче зачестиха и испанецът лесно поведе с 1:2. От своя сервис Димитров нямаше никакви проблеми и възстанови бързо равенството с гейм на 0.

4:3 - Григор затрудни своя съперник при подаването му, но отново силният първи сервис помогна на Вердаско да се защити. За разлика от него, българинът бе експедитивен и спечели на 30, въпреки че водеше с 40:0. Първите точки за пробив бяха в полза на Димитров, който след добра игра поведе с 15:40, а при последвалото разиграване завърши с воле край мрежата.

5:5 - Пробивът беше категорично затвърден с няколко блестящи удара и гейм на 0. Вердаско от своя страна успя да запази самообладание и да се задържи в сета, а след това да поведе и 0:30. Гришо показа добра защита, но допусна точка за пробив при 30:40 и беше изравнен след непредизвикана грешка от бекхенд.

7:5 - Димитров обаче запази самообладание, докато испанецът допусна няколко непредизвикани грешки. Това доведе до контрапробив след бекхенд в мрежата на №35 в света. Този път той бе безпогрешен в своето подаване и изравни в сетовете - 1:1

Трети сет

1:4 - Вердаско се възстанови бързо от пропуснатите възможности и поведе в решителния сет. Григор също беше толкова категоричен, а двамата продължиха без пробив. Това се промени в гейм №4, когато Димитров допусна отпускане и изоставане от 0:40, а нова непредизвикана грешка донесе пробив в полза на Вердаско. Авансът му набъбна до 1:4 след бърз сервис-гейм на 0.

4:5 - Българинът показа нерви и успя да намали, но трябваше да търси пробив. Още в следващата част той получи две възможности след аут от форхенд на съперника си, реализирайки първата си брейк точка след нов аут. Пробивът беше затвърден със силен гейм на 30. Вердаско запази самообладание и благодарение на първия си сервис направи 4:5 за по-малко от две минути.

5:7 - Димитров запази доброто ниво на сервиране и изравни, но Вердаско бе още по-убедителен и с гейм на 0 поведе. Подаването на Григор беше по-оспорвано, а испанецът стигна до точка за пробив. Нервите на българина не издържаха и той прати форхенд по диагонала в аут - Димитров отпадна на крачка от финала.

Най-четени