Димитър Бербатов блесна с асистенция за Манчестър Юнайтед 24.02 | 00:06

"Червените дяволи" се класираха на 1/8-финал в Лига Европа, макар и отстъпвайки с 1:2 на холандския Аякс у дома

От iNews.bg

Английският шампион Манчестър Юнайтед се класира за ⅛-финалите на Лига Европа, след като "червените дяволи" елиминираха от надпреварата холандския Аякс, макар и по не особено убедителен начин. "Червените дяволи" записаха поражение с 1:2 на своя "Олд Трафорд", но след успеха с 2:0 на "Амстердам Арина" преди седмица, албионците продължават напред с общ резултат 3:2. Димитър Бербатов блесна с асистенция за своя тим, преди да бъде заменен от Дани Уелбек след почивката.

Българският нападател на Юнайтед Димитър Бербатов получи титулярно място в състава на домакините, като благоевградчанинът си партнираше с мексиканеца Хавиер Ернандес в предни позици. Том Клевърли, Джи-Сунг Парк, Ашли Йънг и Луиш Нани стартираха в средата и на фланговете, докато на резервната скамейка останаха Патрис Евра, Райън Гигс, Пол Скоулс и Дани Уелбек. Уейн Рууни не бе в групата на Манчестър Юнайтед, а с капитанската лента излезе Джи-Сунг Парк.

За съжаление на феновете на английския шампион, уелската легенда на Юнайтед Райън Гигс отново не успя да запише своя мач №900 с червената фланелка. Гигс така и не се появи в игра, като по всичко изглежда, че уелсецът ще почака още малко за постигането на това забележително постижение.

Двубоят на "Олд Трафорд" очаквано стартира с натиск на "червените", като още в 2' Вермеер трябваше да парира изстрел на Парк. Чернокожият страж на гостите обаче бе безпомощен само четири минути по-късно, когато резултатът вече бе открит. Хавиер Ернандес получи подаване от Димитър Бербатов, майсторски размина противников бранител и с левия крак насочи кълбото в мрежата за 1:0.

Няколко минути по-късно Чичарито за малко не върна жеста на Бербатов, но Вертонген в последния момент пресече подаването на мексиканеца, което най-вероятно щеше да завърши с гол на сметката на българския таран. В 32' отново Димитър Бербатов и Хавиер Ернандес бяха близо до проекцията и на втори гол в мрежата на Аякс. Луиш Нани изведе българина зад холандската отбрана, но подаването на Бербатов не успя да намери Ернандес.

Резултатът на "Олд Трафорд" бе изравнен пет минути по-късно, когато грандът от Амстердам съживи поне теоретичните си шансове да продължи напред. Озбилис стреля силно по посока пазената от Давид Де Хеа врата, а испанският вратар не успя да се намеси, което и върна Аякс в мача - 1:1. Малко след това Том Клевърли опита отново да изведе Юнайтед напред, но Вермеер отрази.

Второто полувреме в Манчестър започна с активна игра на холандците, които се опитаха да притиснат своите домакини. В 58' Аякс на два пъти бе близо до втори гол, но първо Давид Де Хеа показа отличен рефлекс при изстрел с глава на Тоби Алдервейрелд, а малко след това Вертонген не уцели вратата след опит за атрактивен удар.

Силната игра на Аякс доведе и до две промени в стартовия състав на Юнайтед, като в 61' сър Алекс погледна към Пол Скоулс и Джони Евънс, които заеха местата на Том Клевърли и Ашли Йънг. Малко по-късно играта напусна и Димитър Бербатов, който бе заменен от Даниел Уелбек. В 73' домакините отново бяха на крачка от втори гол, но този път гредата спаси Аякс след бомбен изстрел на Нани.

Краят на сблъсъка изостри нервите на всички почитатели на английския гранд, след като минутки преди края Аякс излезе напред в резултата. В 87' Тоби Алдервейрелд остана непокрит след центриране в наказателното поле и с глава отбеляза за 1:2. Това означаваше, че холандците имат нужда от още само един гол, за да достигнат до зашеметяващ обрат, който да ги изпрати в следващата фаза на Лига Европа. Опитите на Аякс за трети гол обаче не доведоха до резултат, като холандците все пак напускат Лига Европа с високо вдигнати глави.

Така Юнайтед вече може да мисли за следващия си съперник в турнира, като това ще бъде испанският Атлетик Билбао. По-рано днес баските също намериха място сред 16-те най-добри отбори в надпреварата, елиминирайки руския Локомотив Москва.

Водещи