Димитър Илиев с 9-о място на старта Европейския рали шампионат 17.04 | 11:17

Тандемът Илиев-Янакиев с добро каране в Италия

От Методий Методиев

Димитър Илиев и Явор Янакиев завършиха на девето място в първия кръг на европейския рали шампионат в Италия. Българският екип със Шкода Фабия завърши 14-те етапа на Пиаца дела Витория за 3:04:35.3 часа и изпревари с малко повече от секунда конкурентите си Симоне Кампедели и Данило Фапани със Ситроен.

Димитър Илиев и неговият навигатор Янаки Янакиев бяха на десето място в генералното класиране преди последния 14-и етап, но в него завършиха на осмо място с време от 19:17.0 минути. За разлика от тях огромно изоставане записаха Кампедели и Фапани, които спряха хронометъра при 26.2 секунди пасив срещу българския отбор.

Това ги изпрати на десето място в класирането за Гран при на Италия с 1.3 секунди разлика срещу Илиев и Янакиев. Първото място зае италианецът Паоло Андреучи, който записа време от 2:56.43.9 часа с Пежо 207, а до класирането на Димитър Илиев всички други състезатели са италианци. Така българинът стана най-добре класираният чужденец и в генералното подреждане на шампионата, след като първият кръг в Гърция беше отменен.

Европейският рали шампионат продължава със стартове в Хърватия, Турция и Белгия, след което ще бъде проведено и Рали България. По програма то трябваше да бъде шести кръг, но ще бъде пето за годината.



Водещи

Най-четени