Днес в Шумен стартира рали "Стари столици" 07.09 | 12:42

За първи път от повече от шест години от надпревара с предизвестен победител, сега шампионатът на страната върви към крайно интригуващ развой

От Мариян Найденов

Днес вечерта пред общината на Шумен стартира четвъртото състезание от националния шампионат - рали "Стари столици". То обаче ще бъде особено интригуващо, след като в предишното състезание начело в класирането излезе екипажът на Престиж Рали Тим Петър Гьошев/Димитър Спасов (Пежо 207 S2000).

За първи път от повече от шест години от надпревара с предизвестен победител, сега шампионатът на страната върви към крайно интригуващ развой. Победата за Гьошев и Спасов на финала в Твърдица и отпадането преди това на Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) направиха едно от рядкото случващите се в това първенство разместване на пластовете в главното подреждане, преди сезонът да бъде преполовен.

Така, практически, преди днешното начало на четвъртия кръг тримата лидери - Гьошев 81 т., Илиев 76 и Крум Дончев (Глобул Рали Тим, Пежо 207 S2000) - 73 т., са на почти една и съща стартова линия както и при началото на надпреварата в средата на май.

Ралито край Шумен е изключително динамично и с малкото скоростни етапи (11 в два дни, общо 97.65 км), в което дори и най-малка грешка води до отпадане от състезанието. Така че двудневната надпревара има още една причина да бъде страшно интригуваща.

"За нас ситуацията е от добра - по-добра", заяви след края на финала в Твърдица Крум Дончев. Той и неговият навигатор Петър Йорданов изостават на 8 т. от Гьошев/Спасов и само на 3 от Илиев/Янакиев.

Трибоят в Шумен вероятно ще се окаже най-вълнуващата част от първенството до момента. Тези трима пилоти са единствените, които са печелили точки от всяко досегашно състезание, ако не броим сливенския екипаж на Скорпион Рали Тим - Стоян Мечков/Еди Сивов (Ситроен Саксо, 9N). Те са не само шампиони за миналата година, но и водачи в класирането в този най-оспорван и най-населен с участници клас.

Общо за старта в Шумен са заявени 25 екипажа, които днес ще карат три специални етапа - 21.35 км, първият от които е Детелината (5.2 км), която стартира в 17.38 ч.

В неделя се карат оставащите 8 скоростни отсечки (76.40 км), като финала на състезанието е в 16.29 ч. отново пред общината на града.

Водещи

Най-четени