Докторът е виновен за проблема с допинг пробите в ЦСКА 22.12 | 14:32

Ръководството на ЦСКА даде официална пресконференция и разясни как се е стигнало до проблема

От Краси Киров

Ръководството на ЦСКА даде официална пресконференция по повод разразилия се скандал с допинг пробата на Костадин Стоянов.

На нея стана ясно, че доктор Крайнов е виновен за случката с положителната допинг проба, като може да се окаже, че и други футболисти на ЦСКА са дали положителна проба.

Самият проблем идва от това, че д-р Крайнов е решил да смени хранителната надбавка на "Витаслим" с друга, която се казва "блекджек" и "блекфайър". Те са от т.нар "фетбърнъри". В нея обаче се оказва, че има дериват на метилхексанамин, който е метиламинамин. Това обаче не е проверено навреме от доктора и той не е знаел какво дава на футболистите.

Тази съставка не е давана на всички футболисти на ЦСКА, а само на тези, които имат по-слаб метаболизъм. Също така след мачовете с Левски, Литекс и Лудогорец допинг проби са дали Борис Галчев и Мишел Платини, Тошко Янчев и Румен Трифонов. От ръководството не уточниха дали някой от тях е приемал лекарството също, но споменаха че очакват още положителни допинг-проби.

Все пак юристите и адвокатите на клуба потвърдиха, че очакват малко наказание или Коце Стоянов да се размине, защото д-р Крайнов е приел цялата отговорност, като днес е подписал декларация с пълни самопризнания. Случаят отива към графата лекарска грешка.

Има различни случаи, които са били прецедент точно със същата субстанция, като състезателите които са я взимали не по тяхна вина, са били оневинени или са получи минимално наказание.

"Днес самият доктор  подписа декларация, в която се обявява за виновен. Д-р Крайнов е давал на футболистите т. нар. "фетбърнъри". Преди няколко месеца той е сменил хранителната надбавка на Витаслим с нова, която се казва 'блекджек' и 'блекфайър'. В нея има дериват на метилхексанамин, който е метиламинамин. Това обаче не е проверено навреме от доктора и той не е знаел какво дава на футболистите.

Имаме съмнение и за други проби на други наши футболисти които са давали допинг контрол," заяви Венци Живков на пресконференцията.

"Това е обосновано след вътрешната проверка в клуба. Кабинета на доктора бе запечатан веднага след сигнала. Единствено вина има доктор Крайнов, тъй като е използвал това вещество със силен допингов ефект и е съвсем отскоро в списъка със забранените вещества. Това е непрофесионално решение на доктора и той е направил тежка грешка. Никога ЦСКА не е бил замесен в такива проблеми. Ние сме готови да окажем съдействие на всики органи за да изчистим името на клуба," добави Жиквов.

Лекарят е трябвало да следи това, обаче той е давал хранителна добавка като заместител на друга добавка. Той не е проверил дали този дериват на опаковката дали е забранен и оттам идва проблема," заяви адвоката.

"Тази сутрин д-р Крайнов подписа декларация с която иска да запознае всички как се е стигнало до проблема. Преди да получим декларацията доктора потвърди пред самия антдопингов център за това," добавиха юристите.

"Имаше един ръгбист, който получи 2 години за това вещество, но след разглеждането на случая обстойно му бе намалено наказанието на 6 месеца. При допинга има обективна отговорност. Но има възможност да не понесе наказанието изобщо. Самият случай подсказва за такава възможност, защото той не знае какво и приел, и имаме лице, което е приел цялата отговорност," добавиха адвокатите.

Има и прецедент в Украйна, където национална състезателка по ски е била хваната със същата субстанция с препарат където е описан по друг начин. След това тя не е наказана, защото доктора й е приел отговорността. За г-н Стоянов ше настояваме да не взима наказание, докато за доктора положението е по-сериозно," добави адвоката.

"Некомпетентност - няма оправдание за това. Опетнихме името на футболист и Д-р Крайнов е виновен. Той ще си понесе нашите санкции. Няма разлика между цените на лекарствата. Всяка седмица обсъждаме бюджета за лекарствата. Той си носи отговорност за това което се случва. " каза още Живков.

Водещи

Най-четени