Дузпи оставиха сълзите в Лисабон, а радостта в Севиля 15.05 | 00:43

8-и пореден загубен финал за Бенфика

От Иво Вецев

Севиля е новият крал в Лига Европа, след като испанският тим стигна до драматичен успех с 4:2 след дузпи над фаворита Бенфика във финала на втория по сила клубен турнир. Двата тима не успяха да си вкарат в редовното време.

Нулевото равенство в 90-те минути определено заблуждава, след като двата отбора изиграха страхотен финал, който беше изпълнен с положения. И Бето, и Облак се справиха отлично в срещата, като герой на редовното време определено беше Бето, който буквално отказа нападателите на Бенфика.

Големият длъжник на отбора пък се казва Лима, който имаше няколко чисти положения, но така и не успя да се разпише в мача. Рейес и Бака пък бяха най-активни с пропуските си на ответната врата.

В добавените 30 минути пък Севиля имаше по-добрите шансове, но Бака изпусна сам срещу вратаря, а през втората част и Гамейро не успя да уцели вратата – 0:0 и дузпи. При тях Бето се превърна в герой, след като спаси удари на Кардосо и Родриго, а Севиля не изпусна нито един изстрел.

Това беше юбилеен 10-и финал в турнира, който не беше решен в редовното време, а последният такъв беше между Галатасарай и Арсенал – двубой, спечелен от турския гранд също след дузпи.

Последният шампион с дузпи пък беше излъчен през 2007 година, когато турнирът още се казваше Купата на УЕФА. Тогава отново Севиля триумфира (срещу Еспаньол), а благодарение на Бето отборът запази 100%-овия си актив в европейски финали (3/3).

С третата титла в турнира пък Севиля се изравни с Ливърпул и Интер, които също имат три успеха в турнира. В Андалусия пък празниците вече започнаха, а на стадиона феновете едва бяха удържани да не нахлуят на терена.

За Бенфика пък това е 8-и пореден загубен европейски финал, като отборът остава без успех в Европа от 1962 година, когато за Купата на Европейските шампиони отборът печели срещу Реал Мадрид.

И в двата европейски клубни турнира ще има испански шампион, тъй като в Шампионска лига един срещу друг се изправят Реал и Атлетико Мадрид.

Водещи

Най-четени