Дъжд прекрати и отмени квалификацията за Гран при на Австралия 16.03 | 09:57

Лошото време в Мелбърн даде фаулстарт на новия сезон във Формула 1

От Даниел Любомиров

Проливен дъжд над Мелбърн даде фаулстарт на новия сезон във Формула 1 и на практика провали квалификацията за място преди Гран при на Австралия.

След като на няколко пъти обилния валеж спираше сесиите, състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг реши да отмени изцяло оставащите части от квалификацията, защото слънцето започваше да залязва.

Така единствено Квалификация 1 беше проведена на крайно мократа писта "Албърт Парк", но дори това стана значително по-късно от планираното.

Тъй като се очакваше нова порция дъжд над трасето в около 10:00 часа българско време, оставащите 2 части от квалификацията нямаше да могат да бъдат завършени преди 10:38, когато слънцето залязва в Австралия.

Така рано в неделя сутрин ще можем да гледаме следващите 2 квалификации - 02:00 часа българско време, като състезанието засега остава непроменено по пограма и е насрочено за 08:00 часа.

Ето какво се случи в единствената провела се част от квалификацията на "Албърт Парк".

Квалификация 1 - няколко инцидента, пилоти на Уилямс и Заубер "изгоряха"

Заради обилния валеж началото на сесията беше забавено, тъй като организаторите се опасяваха, че водата на пистата е толкова много, че ще накара пилотите да плуват на трасето с болидите си. Медицинската кола на стюардите въртеше постоянно обиколки, за да определи точно колко количество вода се е изляло в отделните части на пистата.

Прогнозите не предвиждаха спиране на дъжда преди 17:30 часа местно време (8:30 българско), а това не бе никак добре, защото дневната светлина също беше на привършване над "Албърт Парк".

Поради тази причина на няколко пъти беше преместван старта и за последно беше насрочен именно за 17:30 (8:30). В крайна сметка началото бе дадено, въпреки че условията не бяха се подобрили. DRS беше забранен очаквано заради дъжда.

Всички болиди на пистата изпитваха очевидни трудности да не се хлъзгат, като Хамилтън беше първият, който удари задното си крило в стената. Уебър пък измина 30-40 метра на тревата, а Маса се завъртя опасно и трябваше да се прибере в бокса след 8 минути. Бътън и ди Реста бяха първите, които сложиха гуми интермедиа, вместо мокри, както всички останали. 5 минути преди края на К1 повечето пилоти последваха примера.

След края на 20-те минути фаворитите останаха непокътнати и изненадите не бяха особено големи. Отпадналите са (от 17-то до 22-ро място): Пастор Малдонадо, Естебан Гутиерес, Жул Бианки, Макс Чилтън, Гидо ван дер Гарде, Шарл Пик.

Топ 10 изглеждаше така: Нико Розберг, Фернандо Алонсо, Ромен Грожан, Серхио Перес, Марк Уебър, Фелипе Маса, Себастиан Фетел, Дженсън Бътън, Жан-Ерик Верн и Кими Райконен.

Водещи

Най-четени