ЕП: ФИФА да помогне за обезщетения за загиналите работници в Катар 24.11 | 18:00

Членовете на ЕП определят корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена"

От iNews

С началото на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар Европейският парламент изразява съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти преди турнира, съобщават от пресслужбата на парламента.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция относно състоянието на правата на човека в Катар. Членовете на ЕП подчертават, че държавата от Персийския залив е спечелила процедурата по кандидатстване за Световната купа на ФИФА на фона на достоверни твърдения за подкупи и корупция. Те изразяват съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти, предимно в строителния сектор, както и за всички ранени, които са помогнали на страната да се подготви за турнира.

Описвайки корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена", членовете на ЕП също така изразяват съжаление, че процесът на присъждането на домакинство на Световното първенство по футбол на Катар през 2010 г. не е бил прозрачен и е липсвала отговорна оценка на риска, и подчертават че ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол.

Парламентът призовава държавите членки на ЕС, и по-специално тези с големи футболни лиги, като например Германия, Франция, Италия и Испания, да окажат натиск върху УЕФА и ФИФА, с оглед реформирането из основи на ФИФА. Това би включвало въвеждането на демократични и прозрачни процедури за присъждане на домакинство на световни първенства по футбол и стриктното прилагане на критериите за правата на човека и устойчивостта за държавите домакини.

За да бъдат защитени спортистите и привържениците и да се сложи край на използването на спорта за подобряване на имиджа (sportswashing), не бива да се присъжда домакинството на международни спортни събития на държави, в които се нарушават основните права и правата на човека, и с преобладаващо систематично насилие, основано на пола.

Най-четени