Евро 2020 ще се проведе в 13 страни 25.01 | 18:25

Всяка европейска държава може да кандидатства само с по един стадион

От Мариян Найденов

Европейското първенство по футбол през 2020 година ще се проведе в 13 града из цяла Европа. Това решение прие Изпълкомът на УЕФА на свое заседание днес.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино уточни, че всяка европейска държава може да кандидатства само с по един стадион, като полуфиналите и финалът ще се играя на един и същи стадион. Градовете и стадионите ще бъдат избрани през септември 2014 година.

Революционната промяна е въведена по идея на президента на УЕФА Мишел Платини и ще замени досегашната практика една или две държави съвместно да организират европейските първенства. Нововъведението ще помогне на по-малките страни да приемат поне един мач от европейския шампионат.

Всяка федерация - член на УЕФА, може да кандидатства за стандартен пакет от един мач или за полуфиналите и финала. В кандидатурата може да бъде включен и проект за стадион, но той трябва да бъде завършен не по-късно от 2016 година.

Минималният капацитет за стадионите трябва да бъде следният: 70 000 за полуфиналите/финала, 60 000 за четвъртфиналите, 50 000 за осминафиналите и мачовете от груповата фаза. Може да има не повече от две изключения за стадиона с капацитет 30 000 за мачовете от групите и за осминафиналите.

През 2020 година първенствата на Стария континент по футбол ще отбележат 60-годишен юбилей.

Водещи

Най-четени