Една сбъдната 18-метрова мечта задмина Христо Марков 20.08 | 11:35

Новият световен шампион на троен скок влезе в историята на леката атлетика

От Даниел Любомиров

Френската звезда в тройния скок Теди Тамго спечели световната титла в Москва и сбъдна мечтата на всеки действащ (и някога подвизавал се в сектора) атлет в този спорт - да премине магическата граница от 18 метра - 18,04.

Припомняме, че българската легенда в тройния скок Христо Марков скочи космическите за времето си 17.92 метра, за да грабне световната титла в Рим през 1987-ма година.

Тогава това е само 5 сантиметра по-малко от актуалния световен рекорд. Самият Марков има няколко скока над 18 метра в кариерата си, но с леки фаулове.

Е, Тамго доказа, че за него няма никакви тайни в тройния скок и оправда големите очаквания към себе си да преодолее прословутите 18 метра. Той се превърна в едва третия атлет в историята, който го постига.

Вижте феноменалното изпълнение на Тамго във видеото в Sporta.bg

Едва на 24 години, Тамго е номер 3 във вечната ранглиста в спорта, изоставайки единствено от световния рекордьор и абсолютна легенда Джонатан Едуардс (18.29 метра) от Великобритания и американеца Кени Харисън (18.09 метра).

Тамго стана петият състезател в тройния скок, който задминава Христо Марков в подреждането за всички времена.

Въпреки че на Световното първенство по лека атлетика в Москва не падна нито един световен рекорд, постижението на младия френски скачач ще бъде запомнено като един от най-бляскавите моменти на стадион "Лужники" и едно от най-великите изпълнения в сектора.

Водещи

Най-четени