Екълстоун си отдъхна и определи Гран при на Индия за успешно 31.10 | 12:30

Босът на Формула 1 призна, че е имал известни притеснения относно темпото на работа на организаторите

От Константин Симидчийски

Бърни Екълстоун въздъхна с нотка на облекчение и определи първото в историята Гран при от Формула 1 на територията на Индия за успешно.

През този уикенд на новата писта "Буд Интернешънъл" се състоя дебютното в историята на страната състезание от Ф1, а негов първи покорител се оказа световният шампион Себастиян Фетел с Ред Бул. Преди старта имаше притеснения, че мероприятието може да бъде опорочено от протестите на местни фермери, но в крайна сметка до проблеми не се стигна.

Самият Бърни Екълстоун довери, че не е бил сигурен дали организаторите на проекта ще свършат работата си навреме, но в последствие си е отдъхнал, виждайки крайния резултат. От индийска страна пък вече обещаха, че догодина ще бъдат изчистени и последните проблеми с инфраструктурата, които бяха забелязани през уикенда.

"Чувствам се много, много щастлив и мисля, че това важи за всички останали. Няма от какво да се оплачем", заяви 80-годишният Екълстоун.

"Единственото, което им остава да довършат, са отделни парчета от пъзела. Но това е прототип. Веднага, щом седнат и огледат ситуацията, ще намерят неща, които да подобрят. И съм убеден, че ще го направят", продължи британецът.

Притесненията, че "Буд Интернешънъл" няма да бъде готова навреме, не подминаха и най-важния човек във Формула 1. Но както се казва, всичко е добре, когато завършва добре.

"Бях малко нервен, защото се страхувах, че те няма да се справят навреме. Но всеки ден преглеждах снимките, които получавах и виждах, че те напредват. Обикновено чуваш хората да се оплакват, ако имат повод за това, но аз не чух никакви оплаквания. Никакви".

Около 95 000 жители на Индия посетиха състезанието на "Буд", като въпреки, че тази бройка не изпълни целия капацитет на съоръжението, Екълстоун остана доволен.

"Супер е. Ако преди три години бяхте тръгнали да обяснявате на тези хора какво е Формула 1, никой от тях нямаше да знае за какво им говорите. Мисля, че това, което видяхме, бе страхотно. Тази огромна тълпа на трибуните, тази прекрасна атмосфера..", не скри задоволството си Бърни Екълстоун.

Самите отбори във Формула 1 също не скриха очарованието си от старта на "Буд Интернешънъл". Босът на Ред Бул Крисчън Хорнър определи старта в Индия за "брилянтен".

"Беше брилянтно. Индийските фенове на Формула 1 бяха видимо развълнувани от състезанието, като за нас бе истинска привилегия да бъдем тук. Свалям шапка пред организаторите от Jaypee за построяването на това съоръжение, както и на Бърни, който позволи това да се случи", не скри впечатленията си Хорнър.

Колегата му от МакЛарън Мартин Уитмарш също се присъедини към комплиментите, макар и не пропускайки да спомене, че трасето на "Буд" е било покрито с повече прах от приемливото. Нещо, което бе изтъкнато и от пилотите.

"Нека да се фокусираме върху позитивните неща. Пистата в Индия е фантастична. Е, щеше да бъде още по-добра, ако бе малко по-чиста", отбеляза Уитмарш. "Но смятам, че всички пилоти я харесаха. Вярвам, че за в бъдеще това мероприятие ще отбележи успех, защото страстта на хората тук е налице".

Водещи

Най-четени