Ел Класико - мегасблъсъкът, който може да реши всичко 21.04 | 11:02

Колосите на испанския футбол Барселона и Реал Мадрид се изправят един срещу друг на ст. "Камп Ноу" тази вечер

От Иво Вецев

Барселона и Реал Мадрид са най-дискутираните клубове в световен мащаб - това са двата отбора, които олицетворяват красотата на футболната игра и диктуват модата по футболните терени.

Тази вечер, точно в 21:00 часа българско време всички любители на най-популярния спорт в Европа ще вперят очи в случващото се на митичния "Камп Ноу" - там, на зеления килим, ще се появят 22-ма от най-добрите футболисти в света, за да продължат вечното си съперничество и да определят по-добрия отбор. Независимо дали човек подкрепя Реал, Барса или който и да е друг - той не може да остане далеч от магията на това дерби

Статистически погледнато "Ел Класико" не решава нищо - Реал ще остане с точка преднина в класирането, ако евентуално загуби. Но поражението ще остави трайна следа в представянето на отбора до края на сезона. Една сянка, която ще тегне над всички в останалите мачове. Това важи и за двата отбора.

Какво се случи преди "Ел Класико" в Испания?

Преди около 40 дни Реал Мадрид победи изключително трудно Бетис с 2:3 и имаше 10 точки аванс пред Барселона. "Кралския клуб" бе обявен за шампион на 11 март и оставаше да разберем дали Моуриньо и компания ще спечелят Шампионска лига. Жребият бе благосклонен - падна се АПОЕЛ (Кипър). Чудесно, няколко победи преди "Ел Класико", за да бъде подсигурена титлата и погледите и силите да бъдат насочени към лигата.

Следващите 40 дни обаче заличиха всичко, което "белия балет" постигна преди 10-и март. Обявеният за шампион отбор се сгромоляса срещу Малага и то на "Сантяго Бернабеу" - 1:1. Всички решиха, че това е временно отпускане, но това не се оказа така. След две победи в Испания и една в ШЛ дойде най-големият резил - разтърсеният от скандали и треньорски рокади отбор на Виляреал извъртя също 1:1 със звездната селекция на Моуриньо. Дойде и безрезултатно реми срещу Валенсия отново на Бернабеу - същата Валенсия, която беше разкована в четвъртък на "Висенте Калдерон". Разликата стана 4 точки, а шампионът вече не беше шампион. А ако не беше Роналдо, сега разлика между двата отбора можеше и да няма.

Гуардиола пък каза, че титлата е загубена, а от тогава каталунците нямат грешна стъпка. След загубата от Осасуна с 2:3, "блаугранас" записа 11 победи. На всичкото отгоре най-тежките мачове за Гуардиола и компания в Ла Лига са минало. Остана този с Реал. Може би и каталунското дерби с Еспаньол. Без много шум настоящия шампион набра скорост и пак е претендент за титлата.

Какво се случи преди "Ел класико" в Европа?

Голям проблем и за двата отбора се оказа Шампионската лига. И двата отбора загубиха. Вярно, като гости, но пораженията са факт. Реал не изглеждаше добре в Мюнхен. Барса показа добро лице в Лондон, но не можа да вкара. Каталунците загубиха с 1:0, а по-тревожно от загубата е, каталунците забоксуваха пред гола. За "кралския клуб" нещата изглеждат една идея по-добре - загуба с 2:1 на чужд терен е добър резултат. Но в мача на "Алианц Арена" това беше единствената добра новина за Моуриньо.

Какво е значението на днешното "Ел класико"?

Дербито между двата отбора идва в ужасен момент. Между полуфиналите за Шампионска лига колосите трябва да се разберат помежду си, преди да се отправят към решителните битки в Европа.

Поредицата от три ключови двубоя започна с фалстарт. И за двата отбора. Сега идва "Ел класико". Реал опропасти 10 точки аванс, Барса изглеждаше много добре, но се видя, че не е неуязвима.

Да се жертва мача с вечния съперник, за да се спечели полуфинала в Шампионска лига? Това е (меко казано) невъзможно. И двата отбора не могат да си позволят този лукс, най-малкото от психологическа гледна точка. Второ поредно поражение във важен мач може да прати всеки клуб в нокаут.

В началото на статията споменах, че "Ел класико" не решава нищо - статистически. Нека махнем статистиката - мегадербито между испанските колоси може да реши всичко. Важността на този мач се простира отвъд Примера дивисион. Никой не може да си позволи да влезе в реванша с европейския си противник със загуба. Такъв вариант е неприемлив. Загубата в "Ел класико" може да е решаваща не само за титлата в Испания, но и за представянето в Европа.

Тези 90 минути днес ще са решаващи за Барселона и Реал Мадрид. Успехът е задължителен. Той може да даде началото на една успешна кампания до края на май - в Испания и Европа. Загубата може да убие и най-силните психически личности. Равенството е алтернатива, но повече за "кралския клуб".

Очаква ни един сблъсък на титани, който може да издигне едните и да погребе другите. Гуардиола срещу Моуриньо, Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси, Реал Мадрид срещу Барселона - "Ел Класико" - двубоят, който може да реши всичко.

Водещи