Елитът на Стария континент идва за Европейската купа в Правец 07.06 | 16:35

64 състезатели от 23 държави ще вземат участие в Европейската купа на 10 000 метра на 8 юни в Правец

От Мариян Найденов

64 състезатели от 23 държави ще вземат участие в Европейската купа на 10 000 метра на 8 юни в Правец.

"Утре Правец ще стане столица на Европейската атлетика. Тук е елита на дългите бягания. Изключително съм благодарен на кмета на Правец Румен Гунински за подкрепата, която получаваме и благодарение на която нещата се случват.

Тук се работи прекрасно. Правец има всички предпоставки да стане център на атлетиката, не само в България, но и на Балканите и в Европа", коментира президентът на Организационния комитет и и шеф на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов.

"БФЛА има много сериозен дългосрочен план. В него е залегнало и кандидатстване за домакинство на Европейско първенство през 2024-а г за 100-годишнината от основаването на федерацията ни. Специални благодарности на г-н Валентин Златев за всичко което прави за атлетиката и спорта в Правец", каза още Карамаринов.

Кметът на община Правец Румен Гунински благодари на техническия делегат на Европейската атлетика Клаус Харц за отличната оценка, която даде на подготовката на стадиона за Европейската купа на 10000 метра.

"Благодаря на Добромир Карамаринов и екипа на федерацията за прекрасното партньорство. Целта пред нас за в бъдеще е да доразвием спортната ни база. Ще кандидатстваме по европейски проекти за изграждане на многофункционална спортна зала в Правец", каза Гунински.

Сали Мюнир Яраш, делегат на ЕА за Европейската купа на 10000 метра, заяви, че е радостен, от факта, че в България и по специално в Правец се работи много усилено в полза на леката атлетика.

"С условията, които има тук, градът определено става голям атлетически център не само в България, а и в Европа, каза още Яраш. "Аз съм свидетел, че само за 2 години всичко, което бе обещано да се случи в името на леката атлетика в Правец, вече е реалност.

Благодаря специално от името на ръководството на Европейската атлетика на Добромир Карамаринов и Румен Гунински за това, което правят за българската и европейската атлетика. Очаквам да видя едно наистина много силно състезание на 10000 метра", каза още той.

Президентът на Арменската федерация Роберт Емиян обяви, че е горд, че е в Правец за Европейската купа. Неговата страна за първи път ще участва в състезание в тази дисциплина.

"Фантастичните условия, които имаме тук ни карат да се чувстваме много комфортно. Благодаря ви за прекрасното гостоприемство", каза Емиян.

Водещата българска атлетка на 10 000 метра и държавна шампионка в дисциплината за 2013 година Силвия Дънекова благодари на Добромир Карамаринов, че за пореден път е успял да се пребори България да е домакин на състезание от толкова висок ранг.

"Повярвайте ми, че е невероятно да участваме в състезание от такава величина и то на родна земя", допълни Дънекова. Другият български национал Йоло Николов, който ще участва в състезанието, смята, че Правец е градът е с най-добра спортна инфраструктура в България.

"Елитът на европейската атлетика е тук в Правец и аз се надявам, че със Силвия ще представим достойно България в това състезание", каза Николов.

Сред по-известните състезатели, дошли в Правец, са последните две еврошампионки на 10000 метра на открито Елван Абейлегесе, Турция (Барселона 2010) и Дулче Феликс, Португалия (Хелзинки 2012). Туркинята от етиопски произход е и олимпийска вицешампионка на 5000 и 10 000 метра от Пекин 2008.

При мъжете водещите атлети са Андреа Лали, Италия, който е европейски шампион по крос кънтри за 2012 година, както и Мерт Джирмагелесе, Турция (еврошампион на 10000 метла за младежи до 23 г). Испания и Великобритания ще защитават отборните си титли от Европейската купа през 2012 година.

Официалното откриване на състезанието е в 17,00 часа на стадиона в Правец. Първият старт на 10 000 метра за жени е в 17,15 часа. Мъжете ще стартират в 18,15 часа.

Официалното награждаване на призьорите ще се състои в 19,15 часа. За отличното провеждане на първенството се включиха 60 доброволци от Правец, Етрополе и Ботевград.

Специален гост на Европейската купа на 10000 метра от страна на ЕА ще бъде първия вицепрезидент Хосе-Луис де Карлос (Испания).

Водещи