Ето ги 23-мата номинирани за Златна топка 20.10 | 14:01

И 10-мата за Треньор на годината

От iNews.bg

Кристиано Роналдо и Лионел Меси отново са фаворитите за спечелването на престижната награда Златна топка, като днес излезе и списъкът с 23-мата номинирани, от който ще отпаднат първо 13 човека, след това 7, за да останат трима и един да спечели. Церемонията по връчването на Златна топка ще се състои на 11 януари 2016 година в Цюрих.

Безценното индивидуално отличие, за което гласуват капитани и треньори на националните отбори, както и представители на медиите, ще бъде връчено на най-добрия футболист за календарната 2015 година.

 През последните две години наградата отиваше в ръцете на португалската суперзвезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, докато най-големият му опонент - Лионел Меси - може да се похвали с рекордните 4 отличия.

Всички 23-ма кандидати се подвизават по терените на Европа, като 11 от тях са от испанската Примера дивисион, 5 са от Висшата лига, също толкова представители има и от Бундеслигата, а по един номиниран има от Серия А и Лига 1.

Най-много представители има шампионът на Германия, който класира 5-ма свои играчи, следван от Реал Мадрид с 4. 

Нациите с най-голям брой футболисти, които имат възможността да спечелят Златна топка, са Аржентина и Германия с по трима. За тима от Южна Америка, представители са Лионел Меси, Хавиер Масчерано и Серхио Агуеро, докато за немците това са Томас Мюлер, Мануел Нойер и Тони Кроос.

ФИФА оповести имената на 23-мата кандидати за Златна обувка за 2015 година по-рано днес, а сега станаха ясни и най-успешните треньори за последните 12 месеца, като измежду 10-мата ще бъде избран един, най-добрият.

23-мата избраници на ФИФА за Златна топка може да видите в Sporta.bg

Ако искате да прочетете повече за Най-добрите треньори за 2015, посетете Sporta.bg

Водещи

Най-четени