Задържаха 12 шефове на ФИФА заради подкупи за милиони 03.12 | 10:30

Очаква са новите обвинения да засегнат най-вече лидерите на футболните федерации на Южна и Централна Америка

От iNews.bg

Швейцарските власти започнаха нова серия от арести на високопоставени членове на ФИФА, съобщава "Тhe New York Times”.

Повече от 12 души са били задържани в Цюрих, като се очаква срещу тях да бъде повдигнати обвинения в корупция. Властите се провели арестите малко преди членовете на изпълнителния комитет на ФИФА да започнат втората част от двудневната среща, на която се дискутират реформи в централата.

Все още не са ясни имената на всички задържани, но сред тях със сигурност не фигурира това на Сеп Блатер. От разследването разкриха също, че са задържани двама членове на ФИФА, които са обвинени за приемане на милиони долари под формата на подкупи за продажба на рекламни права за квалификациите за Световното първенство, както и за турнирите в Латинска Америка.

Очаква се местните власти да вземат показания от двете лица по-късно днес, като е възможно те бъдат екстрадирани в САЩ. Според изданието полицията разследва настоящи и бивши членове на ФИФА, за които се смята, че са замесените в извършване на подкупи и пране на пари.

 

Очаква са новите обвинения да засегнат най-вече лидерите на футболните федерации на Южна и Централна Америка. В новината се съобщава, че сред арестуваните са били и президентите на КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ Алфредо Хавит и Хуан Анхел Напот.

Водещи

Най-четени