Запалиха Олимпийския огън в Древна Олимпия 10.05 | 13:40

Актриса, облечена като жрица, запали факлата с огледало

От Даниел Любомиров

Олимпийският огън за игрите в Лондон беше запален от слънчевите лъчи днес в Древна Олимпия, съобщава Ройтерс.

Това дава старт на щафета, чиято кулминация е внасянето му на церемонията по откриването на летните олимпийски игри на 27 юли.

Лондон беше домакин на олимпийските игри през 1948 г. и ще бъде единственият град, който ще получи олимпийския огън два пъти, посочва Ройтерс.

Актриса, облечена като жрица, запали факлата с огледало. На церемонията присъстваха президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох, председателят на организационния комитет на Лондон 2012 г. лорд Себастиан Коу и много официални лица.

"Огънят, който днес палим от лъчите на слънцето, е символ на традиции и ценности, които лежат в основата на нашето движение", заяви Рох и допълни, че огънят се явява като символ на олимпийските ценности, на братството и мира, съобщава ИТАР-ТАСС.

Той благодари на представителите на страната домакин и в частност на кмета на Древна Олимпия Ефтимиос Кодзас, президента на гръцкия Олимпийски комитет Спирос Капралос и председателя на комитета по предаване на олимпийския огън Спирос Заниас за поддържането на древната традиция.

Първият факлоносец ще е гръцкият световен шампион по плуване Спирос Яниотис. Огънят ще направи обиколка от 1800 мили в Гърция и ще бъде носен от 490 факлоносци.

Той ще бъде предаден на британските организатори на 17 май на атинския стадион "Панатинаикос", където са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г. Игрите в Лондон започват на 27 юли и ще продължат до 12 август.

Водещи

Най-четени