Заплашиха Сеп Блатер с "цунами" от разобличаваща информация 19.10 | 10:45

Обвиненият в корупция бивш вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър разкри в писмо до тринидатския клон на Guardian, че Сеп Блатер постоянно криел от финансовата комисия заплатата, която получава от Световната централа

От Мариян Найденов

Обвиненият в корупция бивш вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър разкри в писмо до тринидатския клон на Guardian, че Сеп Блатер постоянно криел от финансовата комисия заплатата, която получава от Световната централа. Уорнър допълни, че като шеф на въпросния отдел неколкократно е искал информация от президента за възнаграждението му, но винаги му е бил отказван отговор.

Наскоро Telegraph публикува видео, на което личи как Уорнър убеждава членовете на Карибската футболна асоциация да приемат "подаръка" от бившия шеф на азиатския футбол Мохамед Бин Хамам, който е бил в размер на 40 000 долара.

В тази връзка Уорнър заяви, че няма да се остави да бъде повален, въпреки излязлото видео и ще пусне "цунами" от разобличаваща информация срещу Сеп Блатер, когато Спортният арбитражен съд се произнесе по обжалването на Бин Хамам на доживотната му забрана да се занимава с футбол.

"Също така ще ви кажа за опитите си през годините, в качеството си на председател на финансовата комисия на ФИФА, да разбера точната заплата на Сеп Блатер. Въпреки че бях на поста повече от осем години, не можах да науча чрез документи, въпреки че неколкократно съм му отправял директни молби да ми предостави тази информация."

Според Уорнър ФИФА се е провалила в намерението си да стане многорасова организация, като той каза, че ще направи разкрития около избирането на Блатер за президент през 1998-ма и 2002-ра година, когато самият той и Бин Хамам подкрепиха настоящия шеф на футбола.

Комисията по етика на ФИФА получи разобличаващото в корупция видео на Уорнър, който бе обвинен, че е приел подкуп от Бин Хамам за всичките 25 карибски асоциации.

"Престъпленията на ФИФА, не само срещу мен, но и срещу всички други асоциации, ще бъдат представени публично. ФИФА се опита да ме заплаши с доживотна забрана да се занимавам с футбол в световен мащаб", обясни Уорнър.

"Те ми казаха, че до края на годината ще затворят офиса си в Тринидад и че ще прекратят договора на сина ми. Отнеха ми телевизионните права за Световното първенство, които ми връчи предишния президент на ФИФА д-р Жоао Авеланж. По този въпрос още не съм казал последната си дума и те ще я разберат скоро."

"Все още отказват да ми дадат каквато и да е част от полагащата ми се 29 години пенсия. Продължават да правят някакви опити да ме повалят, като това видео в интернет. Но никога няма да ме пречупят, независимо от обстоятелствата. Обещаното цунами ще дойде", завърши заканите си Уорнър.

Водещи

Най-четени