Защо Бербатов трябва да е резерва срещу Челси в Шампионската лига 11.04 | 12:35

Алън Хансен от вестник "Телеграф" анализира ситуацията с Митко Бербатов преди двубоя със "сините" утре вечер

От Методий Методиев

Когато един мениджър подбира отбора си за решителните мачове в края на сезона, той трябва да може да разчита на тях и на тяхната стабилност. Именно заради това мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън отново ще остави българския нападател на тима Димитър Бербатов на пейката за 1/4-финалния реванш срещу Челси в Шампионската лига идния вторник.

Голът на Берба срещу Фулъм този уикенд бе общо 21-и за него във Висшата лига, с което той остава най-резултатният футболист. Когато стане дума за големи важни мачове, Бербатов обикновено се озовава на пейката. Той не е започвал като титуляр в мачовете срещу Арсенал и Челси този сезон, което до голяма степен означава, че той няма да играе срещу "сините" от Лондон и този вторник в Шампионската лига. Сър Алекс не показва никаква снизходителност когато подбира стартовите си 11. Някои може да си мислят, че българинът заслужава съжаление за тази суровост на шотландския специалист, но когато става дума за големи мачове, когато се решават трофеи, Фърги просто трябва да пусне в игра най-добрия си отбор.

Мениджърът трябва да има пълна вяра на тези, които ще излязат на зеления килим в решителните мачове за сезона. Сър Алекс явно счита, че когато мачовете са оспорвани и тимът му има нужда от нещо допълнително, за да вземе трите точки, качествата на Бербатов не му достигат. Той е изключителен футболист с невероятна техника и неговото име трябва неизменно да бъде сред водещите в стартовите 11 на Юнайтед, но за да стане това факт, българинът трябва да покаже отдаденост на терена.

Въпреки всичките си проблеми този сезон, Уейн Рууни е водещата фигура в отбора на сър Алекс. Това е така, защото той допринася с нещо повече в решаващите мачове на "червените дяволи". Неговите попадения срещу Манчестър Сити и Челси през последните седмици, гарнирани с хеттрика му срещу Уест Хям миналата събота, показват, че той може да направи разликата в решителния момент. Ако изключим късните голове на Бербатов срещу Бирмингам и Болтън, той не прави тази резлика. Точно заради това в момента той е по-скоро за резервната скамейка.

Да погледнем Хавиер Ернандес. Когато той е на терена, той винаги се раздава на 100 процента. Бербатов е много бе лаконичен в представянето си. Ако досега никога не сте го гледали как играе би било невъзможно сега да го гледате и да прецените дали прави добър или слаб мач. Това се дължи именно на неговия стил на игра.

Когато един централен нападател снове непрекъснато и се опитва да "изяде тревата" на стадиона, тогава той създава впечатлението, че не може да бъде спрян от нищо и от никого. При Бербатов това не се вижда, и което е по-важното- не се вижда и от мениджъра на Манчестър Юнайтед. Точно заради това сър Алекс си е направил изводите, че не може да разчита на Бербатов във важните мачове.

Освен това, българинът трябва да се пребори и с невероятната спойка, която Уейн Рууни и Ернандес развиха от старта на кампанията. На пръв поглед, тя е доста по-добра от тази между Рууни и Бербатов. От гледна точка на защитата, много по-лесно е да се играе срещу двойката Рууни-Бербатов, тъй като англичанинът обикновено стои леко встрани от деветката на Юнайтед и раздава пасове по ъглите на наказателното поле, които да бъдат поети от него. Маниерът на Бербатов обаче е да задържа топката и да забави играта, с което прави задачата на защитниците много по-лесна. С Ернандес обаче нещата стоят доста по-резлично- мексиканецът обича да стои до рамото на последния защитник и така оставя свободни пространства за Рууни, от които десетката на Юнайтед да се възползва.

В мача за първенство миналия месец срещу Челси, Фърги пусна в игра именно Ернандес и Рууни, а Бербатов бе оставен резерва. Тогава обаче нещата не се развиха добре за тях, защото Чичарито не можеше да задържа добре топката и когато Берба го смени, нещата за "червените дяволи" вече бяха приключили. Със сигурност обаче можем да кажем, че Фъргюсън има тенденцията да пуска в игра или само Уейн Рууни или него и Ернандес.

Не се вижда как това ще се промени за мача с Челси на "Олд Трафорд". Това е така, защото сър Алекс винаги изисква максимума от своите футболисти и знае, че вече не може да разчита на Бербатов за това. Той по никакъв начин не беше лош трансфер за Юнайтед, защото вкара много голове, но определено може да се каже, че не оправда очаквания към себе си.

Alan Hansen, The Telegraph

Водещи

Най-четени